18
Mayıs
2024
Cumartesi
VİRANŞEHİR - ŞANLIURFA

Kenan Evren'e suç duyurusu

KENAN EVREN'E VİRANŞEHİR'DEN SUÇ DUYURUSU

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesi Büro Memur-Sen ilçe Başkanı Dinçer Sayan, 12 Eylül askeri darbeyi yapan Kenan Evren hakkında suç duyurusunda bulundu. Viranşehir Cumhuriyet Başsavcılığına bulunan suç duyurusunda Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, ilahlı örgüt, Silah sağlama, Suç için anlaşma, Askeri komutanlıkların gaspı gibi ifadeler yar aldı.

Anayasa değişikliği kapsamında halkın büyük bölümü 'Evet' diyerek, 12 Eylül anayasasının değişmesini kabul etti.

Anaysa değişikliği maddelerinde yer alan 15.madde de 12 Eylül darbesini yapan yargılamalarına engel olan nitelikteki 15. maddenin kaldırılmasıyla birlikte bugün sabah saatlerinde Büro-Memur-Sen ilçe Başkanı Dinçer Sayan Viranşehir Cumhuriyet başsavcılığına Kenan Evren ve 12 Eylül 1980 birlikte görev yaptığı silah arkadaşları hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, Anayasayı ihlal, Yasama organına karşı suç, Hükümete karşı suç, Türkiye cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyan, Silahlı örgüt, Silah sağlama, Suç için anlaşma, Askeri komutanlıkların gaspı, Askerleri itaatsizliğe teşvik, Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme gibi şikayetler yer aldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Büro Memur-Sen Viranşehir Şube Başkanı Dinçer, Sayan, "Ülkemiz, Cumhuriyetle yönetilmekte olup, Rasyonelleştirilmiş Parlamentarizm Sistemini öngörmüştür.

Durum böyle iken, 12 Eylül 1980 tarihinde Genelkurmay Başkanı olan Kenan Evren ve o tarihte birlikte görev yaptığı silah arkadaşları ile birlikte, daha önceden planladıkları, ülkenin yönetimini ele geçirme düşüncesini 12 Eylül 1980 günü uygulamaya koyarak, kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olarak, bütün kuvvetlerin kendisine bağımlı olduğu ve diktatörlük sisteminin öngörüldüğü bir darbeyi yaparak, anayasal düzeni yok etmiş ve silahlı kuvvetleri ile birlikte ülkenin yönetimini ele geçirmiştir. Bu darbe sonrasında, ülkenin Cumhurbaşkanı, Başbakanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, siyasi parti genel başkanları, sendikalar vb. anayasal düzen içinde kurulmuş bütün organlar devre dışı bırakılarak ülke bir kaosa sürüklenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti askerinin görevi basitçe; Türk yurdunu ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'ni iç ve dış düşmanlara karşı korumak ve kollamaktır. Ülkenin durumu ne olursa olsun, hangi vahim koşullar mevcut olsa da, anayasal düzenin yıkılması, yerine dikta rejiminin getirilmesinin hiçbir mazereti olamaz. 12 Eylül 1980 tarihinde Kenan Evren ve arkadaşlarının eylemleri sonucunda; ülke sosyal, ekonomik, kültürel, teknolojik ve diğer açılardan on yıllarca geriye dönmüş ve demokrasi ve insan hakları gibi kavramlar uygulanabilirliğini yitirmiştir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2010 Pazartesi 12:16:04
Güncelleme :13 Eylül 2010 Pazartesi 12:51:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?