18
Mayıs
2024
Cumartesi
VİRANŞEHİR - ŞANLIURFA

Yılmaz, kadın sorunlarına el attı

Viranşehir Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz, yöredeki kadınların sağlık hizmetlerine rağbet etmediklerini söyledi.

Kaymakam Yılmaz, kadınların eğitim hizmetlerine de erişimin yetersiz olduğunu belirterek, "Kırsal kesimde özellikle kız çocuklarının eğitim hizmetlerine ulaşması oldukça düşük seviyededir. Köylerde okul bulunmuyorsa komşu köylerdeki ya da ilçe merkezindeki okullarda eğitime devam edilmemekte olup, eğer köyde okul varsa okula devam çeşitli seviyelerde olmaktadır. Kız çocuklarının bir bölümü okula devam ederken, bir bölümü ise tarlada çalışmak üzere, anneye yardım etmek üzere ya da evlenmek üzere okulu terk ederler" dedi.

Tüm Türkiye’de olduğu gibi yörede kadınların ekonomik, sosyal, siyasal faaliyetlere katılma seviyelerinin oldukça altlarda olduğunu kaydeden Kaymakam Yılmaz şunları söyledi:

"Her ne kadar zaman zaman seçim sandıklarında görünseler de bu katılım büyük çoğunlukta erkeklerin yönlendirilmesiyle olmaktadır. Kadınlar sosyal yapının şekli nedeniyle ağır baskı altında kalmaktadır. Çok eşli, çok çocuklu aile ortamı aile fertlerini, özellikle de çocukları ve kadınları olumsuz etkilemektedir. Çatışma çok yönlü ve çok boyutlu olarak aile fertlerinin arasında yaşanmakta ve gruplaşmalar şeklinde kendini göstermektedir. Gruplaşma önce kuma kadınların çocukları arasında daha sonra kumaların kendi arasında yaşanmaktadır. Çocukların doğuştan itibaren doğduğu bu çatışmacı ortam çeşitli psikolojik sorunların ortaya çıkmasına uygun bir zemin hazırlamaktadır. GAP araştırmasına göre, kadınların yüzde 37’si 15 yaşın altında evlenmektedir."

Kadının bölgede girişimci olmamasının temelinde finansman eksikliği olduğunu kaydeden Yılmaz, "Bu durum finansman kaynaklarının olmamasından değil, kadınların bu kaynaklara ulaşamamasından kaynaklanıyor. Bankalar teminat istiyorlar, kadınların ise gayrimenkulu yok. Ayrıca kadınların eğitime ve bilgiye erişme fırsatlarından faydalanamamaları, yine onları finansman kaynağına ulaşmaktan alıkoyuyor" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Mart 2005 Salı 12:42:15
Güncelleme :2 Kasım 2005 Çarşamba 15:19:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?