19
Mayıs
2024
Pazar
AYDINLAR - SİİRT

300 yıllık kale onarılacak

Siirt'in Aydınlar ilçesinde bulunan kaleden düşen kayalar tehlike oluşturuyor. İl Kültür ve Turizm Müdürü M. Yaşar Baran, ''Kaymaların nedenini araştıracağız, gerekli onarımların yapılmasını sağlayacağız" dedi.

Halk arasında 'Kalet'ül ustad' olarak bilinen duvarda meydana gelen hasarı inceleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü M. Yaşar Baran, gerekli inceleme ve onarımların yapılacağını söyledi.

Baran, kaleden birçok büyük kayanın döküldüğünü belirterek, "Yaklaşık 300 yıllık bir geçmişi olan ve hiçbir katkı maddesini kullanılmadan değişik boylardaki taşların üst üste dizilmesinden meydana gelen duvarda kaymalar meydana gelmiş. Üst taraflarda meydana gelen bu kaymalar duvarın yapısını ve işlevini bozmamış. Ancak buna rağmen Diyarbakır'da bulunan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile görüşerek uzmanlar tarafından incelemelerin yapılıp, hem kaymaların nedenini araştıracağız, hem de gerekli onarımların yapılmasını sağlayacağız" diye konuştu.

Aydınlar ilçesine 3.5 km uzaklıktaki kale, Hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin 1734 yılında vefatının ardından, İbrahim Hakkı Hazretleri tarafından yaptırıldı.

iha
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2008 Perşembe 18:08:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?