Siirt'in Eruh ilçesinde arıcılık ile uğraşan vatandaşlar doğal ortamda yetiştirdikleri balı yerinde satarak geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar.
Arıların yetiştirildiği yere yakın geçen yol üzerinde bal satan arıcılardan Musa Taş, doğal ortamda sattıkları balın vatandaşlar tarafından daha çok rağbet gördüğünü söyledi.
Ordu'dan Siirt'e gelerek Siirtli arıcılarla beraber arıcılık yapan Metin Aydın Siirt'in arıcılık ve bal üretimi merkezi haline getirilmesi gerektiğini söyledi. Aydın, "Siirt'ten 25 kilometre uzakta Eruh yolunun üzerinde doğal ortamda gezginci arıcılık yapmaktayız. Ben Orduluyum 30 yıldır arıcılık ile uğraşıyorum. Arkadaşımız Siirtli biz burada tanıştık. Burada gezginci arıcılığın nasıl yapılacağını arkadaşımızla görüştük. Doğu ve Güneydoğu'da balın kaliteli olması sebebiyle bu yöreyi seçtik. Karadeniz'de sürekli yağmur yağdığından bu imkan pek olmuyor. Siirt balı kaliteli ve verimli olduğu hatta Pervari balı Türkiye'de isim yapmış olduğundan bu işi burada yapmaya karar verdik. Ülkemize en kaliteli balı sunmak için buradayız. Biz yetkililerden dışarıdan Irak'tan, İran'dan kaçak bal gelmesine izin vermemelerini istiyoruz. İnsanımız kaliteli bal yesin istiyoruz. Siirt'te arıcılık mesleği geliştirilerek arı yetiştirme ve bal üretim merkezi haline getirilebilir. Bu konuda ciddi çalışılmalı ve buradaki arıcılar desteklenerek tesis ve alan konusunda devlet yetkilileri yardımcı olmalıdır" dedi.
Aydın, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz şu an Siirt yolu üzerindeyiz. Bu balımız bu yöreye aittir, bu yöreye has bir baldır. Bu yörenin bitkisel kaynakları hep doğal ortamda yetişiyor ve buradan elde edilen balı biz de vatandaşlarımıza sunuyoruz. Hatta yol üzerindeki güzergahtan geçen insanlarımıza ikramda bulunuyoruz, belli bir fiyat karşılığında. Burada çok doğal bir ortam var. Arıları doğal bir ortamda yetiştiriyoruz. Burada herhangi bir katkı maddesi kullanmıyoruz. Tamamen natürel bir ortamda katkısız bir bal üretmeye çalışıyoruz."
Siirt'te 17 yıldır kendi alanında hobi olarak aracılık ile uğraştığını ve son 3 yıldır bunu ticarete dönüştürmek için çalıştıklarını belirten Musa Taş, "Bizim çalışmalarımız tamamen arıyı bal dönemine yetiştirmek. Şu an onun hazırlıklarını yapıyoruz. Metin arkadaşımız Ordu'dan geldi. Bize 200 tane Ordu kovanı getirdi. Dikkat ederseniz kesinlikle boya falan kullanmıyoruz. Sadece ahşap koruyucu bir madde kullanıyoruz kovanlarda. Bu durumda arı daha rahat bir şekilde nefes alabiliyor kovanın içerisinde.
Arının gelişimi daha güzel oluyor. Burada görüldüğü üzere hem fenni kovanla bal üretiyoruz, hem de karakovan dediğimiz tamamıyla doğal yollarla bal yetiştiriyoruz. Petekli bal hava sıcaklığından dolayı yol üzerinde pazarlayamıyoruz. Zira güneşe maruz kaldığı zaman erime durumu söz konusu olabilmektedir. Bu yüzden yolda genellikle süzme balı satışa sunuyoruz" diye konuştu.
![]() |
![]() |
![]() |