30
Mayıs
2024
Perşembe
KURTALAN - SİİRT

Tarih gün yüzüne çıkarılacak

Siirt'te Ilısu Baraj Gölü altında kalacak olan tarihi eserleri araştırma ve gün ışığına çıkarma çalışmaları devam ediyor.

Kurtalan ilçesine bağlı Çattepe köyünde başlanacak kazı çalışmaları 5 üniversite tarafından ortaklaşa gerçekleştirilecek.
Halen devam eden Başur Höyük Kazısı ile birlikte Kurtalan ilçesine bağlı Çattepe köyünde de yeni bir kazıya başlanıyor. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Haluk Sağlamtimur başkanlığındaki kazı çalışmaları 5 üniversite tarafından ortaklaşa gerçekleştirilecek.


Bölgenin önemli höyüklerinden biri olan Çattepe'de kazı çalışmalarına başlayacaklarını belirten Kazı Başkanı Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Haluk Sağlamtimur, "Botan ve Dicle Nehirlerinin birleştiği noktada bulunan Çattepe yerleşimi prehistorik dönemlerden günümüze kadar iskan edilmiştir. Ilısu Barajı altında kalacak olan kültürel varlıkların kurtarılmasına yönelik olarak yapılması düşünülen kazı çalışmaları, benim başkanlığımda, İzmir-Dokuz Eylül, Erzurum-Atatürk, ODTÜ, Muğla Üniversitelerinden hoca ve
öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilecektir. Jeopolitik konum açısından birçok soruyu aydınlatacak konumda bulunan höyükteki kazı çalışmaları çok önemli bulgulara ulaşmamızı sağlayacaktır" dedi.


Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerekli izinlerin verildiğini belirten Sağlamtimur, kazının, 2009 yılının Mart veya Nisan aylarında başlayacağını ve hava şartlarının müsait olması halinde yıl boyu süreceğini söyledi.
Çattepe köyünde başlanacak olan kazı Siirt'te gerçekleştirilen üçüncü kazı olacak. Daha önce gene Haluk Sağlamtimur başkanlığında Botan Nehri kıyısında Türbe Höyük'te kazı gerçekleştirilmişti. 6 yıl süren kazı çalışmaları 2007 yılında sona ermişti

İha
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2008 Perşembe 19:49:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?