19
Mayıs
2024
Pazar
PERVARİ - SİİRT

1.Pervari Kültür Sanat ve Bal Festivali

Siirt'in Pervari ilçesinde düzenlenen ve bugün tamamlanan 1. Pervari Kültür Sanat ve Bal Festivali çerçevesinde Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma tarafından konferans verildi. 

Viyana Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma insanların artık tanrılarını değiştirdiklerini ve ağaçlardan taşlardan medet umar hale geldiklerini belirtti. 

Pervarili olan Viyana Üniversitesi İslam Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Pervari'de, 'Pervari ve Çevresi Kültür ve Sanat Tarihi' Konulu bir konferans verdi. Doğduğu topraklardan ayrıldıktan 44 yıl sonra memleketinde bir konferans vermenin mutluluğunu yaşadığını belirten Prof. Dr. Sırma, "Pervari, tarihi çok eski olan bir ilçemizdir. Halen dağ köylerimizde çivi yazılarına rastlamak mümkündür. Pervari İlçemizin eğitimde önemli bir merkez olma özelliği, Urartular döneminde başlayan eğitim Hıristiyanlık döneminde devam etmiş, Müslümanlığın kabulü ile artmıştır. Pervari'deki medreselerde eğitim görmüş bilim adamları Osmanlı saraylarında eğitim görmüşlerdir" dedi. 

Sırma, insanların bugün artık tanrılarını değiştirerek ağaç ve taşlardan medet umar hale geldiklerini belirtti. Sırma şöyle devam etti:
"Bugün insanlar tanrılarını değiştirmişlerdir. Artık insanlar ağaçlardan, taşlardan medet umar hale gelmişlerdir. Ağaç dallarına çaput bağlayarak medet umuyorlar. Toplum olarak okumuyoruz. El yazmaları konusunda dünyanın en büyük kütüphanesi olan Süleymaniye Kütüphanesi'nde ya Amerikalı ya da Avrupalılara rastlarsınız. Bugün yaşanan nahoş olaylar cahillikten kaynaklanıyor. Feminizm harekatı baş belasıdır. Allah'u Teala kadın ve erkeği ayrı ayrı yaratmıştır. Birbirlerini tamamlasınlar diye." 

Prof. Dr. Sırma konferansın ardından eserlerini okuyucuları için imzaladı. Atatürk Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda (YİBO) düzenlenen imza gününde satılan kitapların geliri de okula bağışlandı. Konferanstan sonra keman konseri verildi. Pervarili sanatçı Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Hikmet Ersöz Şimşek'in hayatını anlatan slayt gösterisinin ardından ünlü Ressam Nihal Şimşek'in sergisiyle festival sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2008 Pazar 17:25:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cafer atabey IP: 88.254.70.xxx Tarih : 25.11.2008 22:09:43

yıllardır beklediğimiz festivalimize nihayet kavuştuk festivalde olamadım ama gururum okşandı okuduğum şehirde..kimi yörelerimizin ünlü bir iki malı vardır senelerdir gestival şenlik düzenler..pervarinin hem tarihi mö ye dayanmakta hem de nar,bal,fıstık,kilim gibi dünya markası olabilecek ürünleri var ama festival yok..inşallah bi sonraki seneler de festivalimiz de yarışmalaryaparak festivalimizsi daha da şenlendireceğiz...yapanarın ellerine sağlık diyorum hoşçakalın