17
Mayıs
2024
Cuma
İDİL - ŞIRNAK

30 yıl sonra Sarıköy'e döndüler

Hollanda, İsveç ve Almanya'ya yerleşen Süryani 3 aile, yıllar sonra memleketleri Sari köyüne dönüş yaptı. Yaklaşık 30 yıl önce Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Sari köyünden Avrupa'ya göç eden Süryani 3 aile, köylerine dönüş yaptı. Dönüş yapan Efrim Turan, "Avrupa'ya aitlik hissetmedik. Köyümüzü hep özlemle duyduk" dedi. Çeşitli nedenlerle Sari köyünden göç eden Turan ve Çelik aileleri, Hollanda, İsveç ve Almanya'ya yerleşti. Avrupa'nın farklı ülkelerinde olmalarına rağmen sürekli temas halinde olan aileler, aradan geçen süreye rağmen doğdukları topraklara dönüş yaparak, yaşamlarını burada sürdürmeyi kararlaştırdı.
 
Valiliğe başvurdular
 
Bu amaçla bir süre önce İdil Kaymakamlığı aracılığıyla Şırnak Valiliği'ne başvuru yapan aileler, yaklaşık 10 yıl önce güvenlik gerekçesiyle köylerine yerleştirilen korucu ailelerin çıkarılmasını talep ettiler. Şırnak Valiliği'nin girişimleri sonucu köyden korucu ailelerin çıkarılmasının ardından köylerine dönüş yapan aileler, aradan geçen 30 yılın özlemini gidermeye çalışıyor.
 
Hasretlik anlatılamaz
 
Sari Köyü'ndeki Süryanilerin Temsilcisi Süleyman Turan, 30 yıl süresince Avrupa'da çektikleri vatan hasretinin anlatılamayacak kadar zor olduğunu belirterek, şöyle dedi: "Türkiye'yi hiçbir zaman unutmadık. 30 yıl önce bazı nedenlerle Hollanda'ya gitmek zorunda kaldık. Yıllarca vatan hasreti çektik. İnsan doğduğu yeri hiçbir zaman unutamıyor. Biz ayrıldıktan sonra bu köye köy korucuları yerleşmiş. Buraları çok tahrip etmişler. Devlet onları çıkardı ve köyümüzü bize teslim etti. Bazı evleri yeniden onardık. Köyün elektriği kesik. Suyumuz yok. Okulun da belli bir onarımdan geçmesi gerekiyor. Yıllar sonra yeniden topraklarımızı işleyeceğiz. Kilisemizi onaracağız. Bu onarımlar için hiç kimseden bir yardım istemedik. Kendi imkanlarımızla bunları gerçekleştirdik." Köyde 3 ailenin yaşadığını ifade eden Turan, haftaya 4 ailenin daha Almanya ve Hollanda'dan Sari Köyü'ne dönüş yapacağını sözlerine ekledi.
 
Hep özlem duyduk
 
Köyden 29 yıl önce ayrılıp İsveç'e yerleşen Şemon Çelik ise yıllar sonra yeniden topraklarına döndükleri için huzurlu ve mutlu olduklarını söyledi. Almanya'da 34 yıl yaşadıktan sonra Sari Köyü'ne dönüş yapan Efraim Turan da Türkiye'yi aradan yıllar geçmesine rağmen hep özlediklerini vurgulayarak, şöyle konuştu: "Atalarımız burada yaşamışlar. Biz de bu köyde doğduk ve büyüdük. Topraklarımızı aradan yıllar geçmesine rağmen hep özledik. Avrupa'da 100 yıl dahi kalsak yine oraların yabancısı olurduk. Bizim vatanımız, Türkiye'dir. Şu anda köyün çok eksikleri var. Çocuklarımızı okul onarımı tamamlanmadığı için getirmedik. Çünkü yurt dışında eğitimleri devam ediyor. Okulun onarımı tamamlanırsa onları da getireceğiz. Avrupa'daki bazı aileler daha köye dönüş  yapacak. Avrupa'ya aitlik hissetmedik. Köyümüze hep özlem duyduk."
AA
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2004 Pazartesi 20:33:35
Güncelleme :23 Aralık 2004 Perşembe 00:42:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?