24
Mayıs
2024
Cuma
İDİL - ŞIRNAK

Çeyrek asır sonra döndüler

Süryanilerden sonra şimdi de Yezidiler, Türkiye'ye yeniden dönüş yapıyor. 9 Yezidi Ailesi Şırnak'ın İdil İlçesine bağlı Mağara Köyü'ne yerleşti. Kaymakam Tanrıseven, "Burada tüm inançlar barış içinde, beraber yaşıyor" dedi.

Şırnak’ın İdil ilçesine Avrupa’dan gayrımüslim vatandaşlarımızın dönüşü devam ediyor. Süryanilerin dönmesinin ardından bu kez de 25 yıl aradan sonra Yezidiler geri döndü.

Güneydoğu’da artan terör olayları nedeniyle, Süryaniler Avrupa’nın çeşitli ülkelerine dağılırken, Yezidiler ise Almanya’ya göç etmişlerdi.

Güneydoğu’da koşulların düzelmesiyle Süryanilerin ardından Yezidlier de geri dönüş yaptılar. İlk etapta 9 Yezidi aile reisi İdil’de gelerek Mağara Köyüne yerleşti. Mağara köyüne yerleşen Yezidiler, evlerinin bakım ve onarımını üstlenirken, uzun müddet boyunca uzak kaldıkları köyleriyle hasret gidermenin huzur ve sevincini yaşamaktalar.

KAYMAKAM ZİYARET ETTİ

İdil Kaymakamı Hasan Tanrıseven de Mağaraköy’e dönen Yezidi vatandaşları, İlçe Jandarma Komutanı Gökhan Sarı ve TEDAŞ Şefi Mahmut Şiren ile birlikte ziyaret etti.

Diğer vatandaşlara olduğu gibi Yezidi vatandaşlara her türlü hizmetin götürüleceğini belirten İdil Kaymakamı Hasan Tanrıseven, köyün yol sorunu bulunmadığını, içme suyunun faal hale getirildiğini belirtti.

Kendisi ile beraber köye gelen TEDAŞ ekibinin köyün elektrik panosunu yenileyerek elektrik ile ilgili sıkıntıların da giderileceğini belirten Hasan Tanrıseven “Mağara köye dönen vatandaşlarımızı rahat ettirmek için gerekli altyapı hizmetlerini tamamladık” şeklinde konuşarak şunları kaydetti:

“İdil’de Müslüman ve Süryaniler yaşıyordu. Yezidi vatandaşlarımızın dönmesiyle İdil’de yeniden üç dinin mensupları bir araya geldi. Süryanilerden sonra Yezidilerin de İdil’e dönmesi sevindiricidir. Barış ve hoşgörü kenti İdil’de üç dinin temsilcileri bir arada huzur ve diyalog içinde yaşamaktadır. Suriye sınırında bulunan Şırnak’ın İdil ilçesine Avrupa’dan Yezidi ve Süryanilerin dönmesi normalleşme yönünde önemli bir adımdır.”

İdil ilçesi Türkiye'de üç dinin temsilcilerinin bir arada yaşadığı üç ilçeden biri olma özelliğini taşıyor.

"ZİYARETTEN MEMNUNUZ"

İdil Kaymakamı Hasan Tanrıseven’in ziyaretine bir hayli keyiflenen Yezidi vatandaşlar, Mağara Köyü’ne dönmekten son derece memnun olduklarını belirttiler. Yaşadıklar Almanya’da sürekli memleket özlemi yaşadıklarını belirten Yezidi vatandaşlar, “Köyümüz, hep gözümüzde tütüyor, bazen rüyalarımıza giriyordu. Avrupa’da yaşam olanakları daha iyi olmasına rağmen biz köyümüze dönmeyi tercih ettik. Burada doğduk. Burada öleceğiz. Şimdi evlerimizi tamir ediyoruz. Daha sonra da ailelerimizi getireceğiz. Mağaraköy’e dönmekten son derece mutluyuz” diye konuştular.

En erken gideninin 25, en geç gideninin ise 16 yıl uzak kaldığı Mağaraköy’e dönen Yezidiler, “Bir daha asla buraları terk etmeyeceğiz” derken, kendilerini başka Yezidi vatandaşların da takip edeceğini söylüyorlar.

Güneydoğu Ekspres
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2005 Çarşamba 22:51:35
Güncelleme :15 Temmuz 2005 Cuma 15:28:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?