23
Mayıs
2024
Perşembe
İDİL - ŞIRNAK

'Cezaevi yurt yapılsın'

İdil Kaymakamlığı, "Haydi Kızlar Okula" kampanyası çerçevesinde bir adım daha atarak, önümüzdeki öğretim yılından itibaren, köylerden okumak için liseye kayıt yaptıran kız öğrencilerin tüm masraflarını karşılayacak.

Okulların kapalı olduğu şu günlerde İdil Kaymakamlığı’nca gelecek eğitim yılı için hazırlıklara şimdiden başlandı. Şırnak’ın İdil İlçesinde, kırsal kesimden gelen kız çocuklarının tüm masrafları Kaymakamlıkça karşılanması kararı alındı.

Başlatılan “eğitim hamlesi” çerçevesinde yapılanlar hakkında bilgi veren İdil Kaymakamı Hasan Tanrıseven, kızlar açısından eğitim eşitsizliklerinin, Güneydoğu’da daha fazla olduğunu belirterek, özellikle, kırsal alanda yoğunlaşan kız çocuklarının okutulmaması gerçeğinin ardında ekonomik ve toplumsal etmenlerin rol oynadığını belirtti. İdil’de lisenin sadece ilçe merkezinde bulunmasından dolayı, köy ve mezralarda yaşayan ailelerin yol masrafları ve mesafenin uzaklığından dolayı, çocuklarını ilçe merkezine göndermekte tereddütler yaşadığını belirten Kaymakam Hasan Tanrıseven, “İdil’de ilköğretimdeki öğrencilerin % 40’ı kız iken, liseye giden kız öğrencilerin oranı % 24’e düşmektedir. Ayrıca devamsız öğrencilerin üçte ikisi kızdır. Bu nedenle, kız öğrencilerin sayısını artırmak için gelecek yıldan itibaren bir dizi kararı uygulamaya koyacağız” dedi.

KIZ ÖĞRENCİLERİN MASRAFLARI KAYMAKAMLIKTAN

2005-2006 öğretim yılından itibaren, köy ve mezralardan, liseye gelen kız öğrencilerin, yemek, giyim ve kırtasiye gibi her türlü masrafının Kaymakamlıkça karşılanacağını belirten İdil Kaymakamı Hasan Tanrıseven, Şırnak Valiliği’nce yaptırılan Çok Programlı Lise’nin (ÇPL) de önümüzdeki öğretim yılında faaliyete gireceğini, belirterek, “Dileyen kız öğrenciler, normal lisenin yanı sıra, ÇPL’nin çocuk gelişimi bölümüne kaydını yaptırarak mesleki eğitime yönelme imkanına kavuşacak” dedi.

CEZAEVİNİN YURT YAPILMASI TALEBİ

İdil’de artık kullanılmayan cezaevinin, öğrenci yurdu yapılması için müracaatta bulunulduğunu belirten Kaymakam Tanrıseven, bu konuda ilgili mercilerle temasta olduklarını söyledi.

Türkiye’nin gerçek anlamda çağdaşlaşmasının, kız öğrencilerin okullaşma oranının erkek öğrenciler düzeyine çıkarılmasına bağlı olduğunu belirten İdil Kaymakamı Hasan Tanrıseven şunları kaydetti: “Haydi Kızlar Okula kampanyası çerçevesinde kızların, 8 yıllık zorunlu eğitimden sonra liseye ve üniversiteye de devamını hedefliyoruz. Öğretmenlerimiz ve muhtarlar, eğitim hamlesi hakkında bilgilendirildi. Öğrenciler ve ailelerinde büyük bir sevinç var.”

www.idil.gov.tr
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2005 Cuma 01:58:43
Güncelleme :28 Eylül 2005 Çarşamba 01:05:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sabğatullah anmal IP: 85.100.98.xxx Tarih : 20.07.2005 14:50:15
İdil eski ceza evinin Yurda çevrilmesi girişmleri yerinde olan bir karadır ve bu kararı hayata geçirmeye çalışan Şırnak Ak Parti Milletvekili sayın A.Veli Seyda, Şırnak Valisi Sayın Osman Güneş ve İdil kaymakamı Sayın Hasan Tanrıseven'e girişimlerden dolayı kendilerine minettar olduğumuzu bildirirken bir ilçe için de Cazevinin şart olduğu kanaatındayim. Ceza evi ve tevkif evinin idil de olmayışı idil halkı için gerekli olduğu ve en azında kendi tutuklulerini ziyaret etmek için başka İl ve İlçelere gittiklerini bu nedenle yol masrafı nedeniyle belki maddi durumu iyi olmayanlar bu nedenle yeterince tutuklu akrabalarını ziyaret etmemektedirler Adalet bakanlığının idil Ceza evinin kapatılmasını yerinde bir karar olmadığı kaatındayim. keşke her vatandaş kanunlara saygılı ve riayet etseydi Ceza Evlerine gerek kalmasaydı ama bu durumda temenni den başka bir şey değil kimisi aile arasında tartışmalar nedeniyle kimisi başka suçlardan bu gün ceza evlerin yolunu tutmaktadırlar ve İdil gibi toplam Nüfusunun bu gün 100 binimn üstündedir dolayısı ile böyle bir yerde ceza evinin olması bir ihtiyaç olduğu düşünmekteytim. ancak Adalet Bakanlığın İdil Ceza Evinin kapatılmasından sonra binasının çürümeye terk edilmemesi için Eğitime kazandırılmasını isteyen idil Kaymakamı sayın Hasan Tanrıseven beye sonsuz teşekkürlerimi ve her nakadar idil'liyim ama idil de ikamet etmiyorsamda İdil halkı adına minettar olduğumuzu sayın Kaymakam beyin bilmesini isterim. HAYIRLI OLSUN, HAYIRLI OLSUN, HAYIRLI OLSUN. SAYGILAR...