19
Mayıs
2024
Pazar
İDİL - ŞIRNAK

İdil'de yeni bir şehir inşa ediliyor

ŞIRNAK'TA YENİ BİR ŞEHİR İNŞA EDİLİYOR

Şırnak ilinin gelişen ilçelerinden İdil'de bütün ekonomik durgunluğa rağmen evler ve modern binalar yükselmeye devam ediyor.

Şırnak'ın İdil ilçesi son yıllarda hızla değişen ve gelişen bir merkez olarak göze çarpmaya devam ediyor. İlçede ekonomik durgunluğa ve işsizliğe rağmen her gün yeni ve çok katlı binaların temelleri atılmaya devam ediliyor. İdil Belediye Başkanı Resul Sadak ve Belediye Fen İşleri Müdürü Abdülkerim Algan, son bir yılda sadece büyük bina ruhsatı için 5 kişinin ruhsat aldığını ve 55 kişinin ise başvuruda bulunduğunu fakat evrak eksiklikleri nedeni ile bunlara hala ruhsat veremediklerini açıkladılar. Yeni bir binanın temeli atan İdilli vatandaşlardan Rahmi Şakar, ilçede birçok kişinin emlaka yöneldiğini belirterek, "Daha önce yatırımlarımızı özelikle Habur Sınır Kapısı'na yönelik yapıyorduk. Fakat son zamanlarda Habur Sınır Kapısı'ndaki olumsuzluklar ve işlevsiz hale gelmesi bizleri de etkiledi. Ekonomik değerlerimizin bir daha tehlikeye düşmemesi için gelecek için ve risksiz bir yatırım için emlakı uygun buluyoruz hiç olmazsa sabit bir gelirimiz olacak. Artık gözümüz yollarda kalmayacak. Habur açıldı kapandı demeyeceğiz" dedi.

İlçede özelikle Avrupa'da yaşayan İdilli vatandaşların yatırımları da dikkat çekiyor. Bölgede huzur ortamının tam olarak sağlanması halinde ilçelerine dönmeyi düşündüklerini söyleyen İdil'in en eski yerlilerinden olan Süryani vatandaşlar memleketlerine dönmek baba ve dedelerinin yaşadıkları memleketlerine dönmek istediklerini fakat siyasi ve bölgesel sorunların sık sık gündem değiştirmesi nedeni ile cesaret edemediklerini belirttiler. İdil'e dönmek isteyen Süryani vatandaşların dönüşleri ile ilgili ve

yapacakları yatırımlara yönelik bilgi veren İdil Süryani Kadim Vakfı Başkanı Şemun Gösteriş, "Avrupa'nın değişik ülkelerinde bulunan binlerce İdilli vatandaşımız var. Bunların çoğu dönmek ve eski evlerini yeniden inşa etmek istiyorlar. Ama yine eski çatışmalı günleri yaşamak istemedikleri için kesin dönüşlere mesafeli yaklaşıyorlar. Buna rağmen İdil merkezinin ilk kurulduğu yer olan Aşağı Mahalle'mizde şu an birçok evin inşaatı bitmiş, çoğunun da inşaatı devam ediyor. Eski Mahalleli vatandaşlarımız 60 adet

binanın yapımı için karar vermişlerdi fakat bunların bir kısmı yapıldı bir kısmı beklemede. Eğer bir sorun çıkmasa siyasi ve ekonomik anlamda büyük bir değişim olmasa vatandaşlarımız Avrupa'da yaşamlarını sürdürseler dahi buralardaki geçmişlerini yaşatmak ve dedelerinin diyarlarına sahip çıkmak için evlerini inşa etmeye devam edecekleler" diye konuştu.

ŞIRNAK'TA YENİ BİR ŞEHİR İNŞA EDİLİYOR
ŞIRNAK'TA YENİ BİR ŞEHİR İNŞA EDİLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2010 Çarşamba 16:55:02
Güncelleme :30 Haziran 2010 Çarşamba 17:04:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?