17
Mayıs
2024
Cuma
İDİL - ŞIRNAK

İdil'in idealist öğretmenleri

Şırnak’ın İdil İlçesi Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) “Bizim İdil Eğitim Kültür ve Sanat Şenliği” ile yılların unutulmuşluğunun ardından yeniden hayat buluyor. Bu yıl beşincisi düzenlenen şenlikte karşılaştığımız “öğretmensizliğin ne demek olduğunu bilen” ve eğitimlerini tamamladıktan sonra memleketlerinde çalışmayı seçen İdilli öğretmenler de kenti yeniden yaşama döndürmeye çabalıyor.

Kardeşlerinin de öğretmensiz kalmaması için eğitimlerini tamamladıktan sonra İdil’e dönen İdilli öğretmenler, onların eğitimlerine katkıda bulunuyor. ÇYDD’den destek alanların çoğunlukta olduğu İdil Cumhuriyet İlköğretim Okulu öğretmenleri Sadık Kadanlar, Yahya Kaya, İdris Kartal, Yunus Babayiğit ve Şaban İke, İdilli öğrencilerin eğitimi için çaba harcarken onları üniversite sınavına hazırlamak amacıyla kurs açtılar. Yaz döneminde 2,5 ay boyunca öğrencilere ders veren idealist genç öğretmenler, İdilli öğrencilerin sınavı kazanabilmesi için önümüzdeki kış hafta sonları da bu projelerini devam ettirecekler.

“Öğretmensizliğin ne demek olduğunu çok iyi biliyorum” diyen 27 yaşındaki Sadık Kadanlar, İdil’de meslek lisesine ihtiyaç olduğuna işaret ediyor. “Burada 900 öğrenci var ama sadece bir lise bulunuyor. Öğrenciler lise öğrenimi için farklı illere gitmek zorunda kalıyorlar.” Açtıkları üniversiteye hazırlık kursunu kışın hafta sonları da devam ettireceklerini anlatan Kadanlar, kursa katılan 8-9 kişinin üniversiteyi kazandığını anlatırken, mutluluktan gözleri parlıyor.

Üç yıldır İdil’de bedene eğitimi öğretmenliği yapan Yahya Kaya da çocukların Türkçe bilmemesi nedeniyle eğitimde zorlandıklarını anlatıyor. Kaya, “Özellikle dışarıdan gelen öğretmenler çocuklara Türkçe öğretemedikleri için çok zorlanıyorlar. Biz ise çocuklara Türkçeyi öğrettikten sonra derslere geçiyoruz.”
Cumhuriyet Gazetesi - Şule Köktürk
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2004 Cumartesi 00:19:42
Güncelleme :23 Aralık 2004 Perşembe 00:42:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ea IP: 212.139.239.xxx Tarih : 7.06.2012 20:06:00

Bir idealist öğretmen hakkındakı şu site ve linkleri idealist öğretmen ve eğitimcilere ilham verici olabilir: http://www.geocities.ws/orhanari/arihizmetleri.html