18
Mayıs
2024
Cumartesi
İDİL - ŞIRNAK

Sarıköy'de ikinci bahar

Pastırma sıcaklarının hüküm sürdüğü bir Cuma sabahıydı.

Tarih: 24 Eylül 2004

Yer: Sarıköy, İdil

Herkes oradaydı; İdil Kaymakamı, Jandarma Komutanı, Sarıköylüler, medya mensupları. Hatta Mor Gabriel Manastırı Metropoliti Samuel Aktaş da 20 yıl aradan sonra Sarıköy’deydi.

1996 yılından bu yana köye dönmek için çalmadık kapı bırakmayan, ancak sonuç alamayan Süryani asıllı Sarıköylüler, bu kez doğdukları köye kavuşuyorlardı.

Sarıköy, Şırnak Valiliği’nin talimatı üzerine İdil Kaymakamlığı'nca geçtiğimiz sonbaharda esas sahiplerine iade edildi. Düzenlenen törenle İdil Kaymakamı Hasan Tanrıseven, köylülerden Süleyman Turan’a evinin anahtarını 10 yıl aradan sonra verdi.

İDİL KAYMAKAMININ SÜRPRİZ ZİYARETİ

İdil Kaymakamı Hasan Tanrıseven, Sarıköy’e sürpriz bir ziyarette bulunuyor. Günlük işleri ile meşgul olan Köylüler, İdil Kaymakamını karşılarında görünce kısa süreli bir şok yaşıyor ve hemen ardından Kaymakama sarılarak “Hoş geldiniz” diyorlar. Kahve ikram ediliyor ve hemen sohbet başlıyor.

İlkbaharı yaşadığımız şu günlerde Sarıköy’de hummalı bir faaliyet var. Köyde elektrikler faal, su hattı ise tamir edilerek devreye sokulmuş. Sarıköylülerden Süleyman Turan, ablasıyla birlikte köye gelerek, eski evini tamir etmeye başlamış. Köylüler, bağ, bahçelerini düzenlemekle, çapa yapmakla meşgul. Köy Muhtarı Fikri Turan ise tarlasını sürüyor.

“Oralar (Avrupa) bize göre değildi.” diye söze giriyor bir Sarıköylü ve devam ediyor: “Her şey vardı ama mutlu değildik. İnsanın memleketi gibisi yok. Şimdi Şırnak’ta Sarıköy’deyim ama Avrupada’dakinden çok daha mutluyum. Devletimize Valimize, Kaymakamımıza, komutanlara teşekkür ediyoruz.”

“TERSİNE GÖÇ BAŞLADI”

İdil Kaymakamlığınca 10 yıl aradan sonra yeniden Sarıköy Muhtarlığına atanan Fikri Turan da, “Bir daha buraları terk etmeyeceğiz. Geri dönüşler devam edecek. Paskalya Bayramından sonra bazı aileler daha köye gelecek” diyor.

80’li, 90’lı yıllarda terör olaylarından dolayı, Avrupa ülkelerine göç eden gayrımüslim vatandaşlar, bu kez Avrupa’dan Türkiye’ye, Şırnak’a, İdil’e geliyor. Bu kez tersine göç başlıyor. Geri dönüşler, ülkenin ve bölgenin normalleşmesini hızlandırıyor.
 
www.idil.gov.tr
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2005 Perşembe 21:50:22
Güncelleme :22 Nisan 2005 Cuma 09:30:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?