17
Mayıs
2024
Cuma
İDİL - ŞIRNAK

Sarıköy'de Süryani sevinci

Süryanilerin İdil'de 10 yıl önce boşalttığı yerlerine yerleşen korucular, jandarma operasyonuyla tahliye edildiği Sari Köyü, gerçek sahiplerine teslim edildi. 33 haneli köye dönen sekiz aile evlerinin anahtarını törenle aldı.
Süryani vatandaşlar 1994'te terör nedeniyle Sari Köyü'nü boşaltmış, yerlerine güvenlik amacıyla korucular yerleşmişti. Bölgede yeniden huzur sağlanınca İçişleri Bakanlığı ve valiliğe başvuran Süryaniler, köylerine dönmek istedi, ancak direnen korucular, jandarma operasyonuyla evlerden çıkarıldı. Evlerin kapıları mühürlendi, askerler köyde önlem aldı.

Sekiz Süryani aile dün, kaymakam Hasan Tanrıseven ve Mor Gabriel Manastırı Metropoliti Samuel Aktaş'ın da katıldığı törenle evlerinin anahtarını teslim aldı. Kaymakam Tanrıseven, "Süryani vatandaşlarımız Avrupa'nın konforlu şartlarını bırakarak topraklarına döndü. Köyü asıl sahiplerine teslim ettik. Güvenlik çemberini de artık kaldırıyoruz" dedi.
Metropolit Aktaş da şunları söyledi: "Tüm dünyadaki Süryani cemaatini sevindirdiniz. Cemaatimizin isteklerini yerine getirdiğiniz için çok teşekkür ederiz. Devletin sayesinde mutluyuz."

Faruk Balıkçı, Muzaffer Duru (DHA)
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2004 Salı 00:05:07
Güncelleme :22 Aralık 2004 Çarşamba 11:50:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?