20
Mayıs
2024
Pazertesi
İDİL - ŞIRNAK

Sezer ve Erdoğan'a teşekkür

Süryani Turabdin Metropolitliği, Şırnak'ın İdil İlçesi'ne bağlı Sarıköy'e geri dönüşlerinin sağlanması nedeniyle, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür mektubu gönderdi.
Metropolit Samuel Aktaş imzasıyla gönderilen mektupta, ''devletin etkin kararlılığı ve Şırnak Valisi Osman Güneş'in destekleri sonucu'' 10 yıl süreyle korucuların yaşadığı Sarıköy'e, köyün asıl sahibi olan Süryanilerin geri dönüşünün sağlandığı belirtildi. Devletin bu sorunu çözmesinin, yurtiçi ve yurtdışında yaşayan Süryani vatandaşların ''yüreğine su serptiği'' bildirilen mektupta, şöyle denildi:
''Bu sorunun sağduyulu şekilde çözüme kavuşmasıyla, mülkiyetin kutsallığı pekişerek hukukun üstünlüğü tecelli oldu. Demokratik hukuk devletinin bütün doğrularını ve büyüklüğünü hissettirecek şekilde karmaşık bir görünüm arz eden Sarıköy sorununun çözümünde, Şırnak'taki sivil ve askeri devlet otoritesinin gösterdiği performanstan dolayı yüksek katınıza, şahsım ve cemaatim adına en halisane vatandaşlık duygularla teşekkür ediyor, saygılarımın kabulünü arz ediyorum.''
 
Süryanilerin yaşadığı Sarıköy, 1994 yılında terör nedeniyle boşalmış ve köye bir süre sonra geçici köy korucuları, aileleriyle birlikte yerleşmişti. Bölgede huzur ortamının sağlanmasıyla Süryaniler tekrar köylerine dönmek istediklerini belirtmiş, ancak korucular köyü terk etmeyeceklerini bildirmişti. Bunun üzerine devreye giren Şırnak  Valiliği, korucuları çıkararak, geçen hafta köyü, asıl sahipleri Süryanilere teslim etmişti.
AA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2004 Pazartesi 22:34:25
Güncelleme :8 Ocak 2005 Cumartesi 00:41:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?