22
Mayıs
2024
Çarşamba
İDİL - ŞIRNAK

Türk şoförü zılgıtla karşılandı

Irak'ta cezaevinde 15 ay tutulduktan sonra serbest bırakılan şoför Burhan Şakar, ailesi ve yakınları tarafından zılgıt, kaleşnikof ve kurbanlar kesilerek karşılandı.

Turgut Özal Mahallesi'ndeki evlerinin önünde bekleyen Burhan Şakar'ın yakınları, zılgıt çektikten sonra bir yakını kaleşnikofla havaya ateş açtı. Evin bahçesine giren Şakar için 3 keçi kesilerek alnına kurban kanı sürüldü. Burhan Şakar yaptığı açıklamada, Ağustos 2006'da İskenderun'dan ABD'ye yakıt yükleyerek Habur Sınır Kapısı üzerinden Irak'ın Zaho kentine geçtiğini belirterek, "22 Ağustos 2006 tarihinde buradan 118 Türk aracı olarak hareket ettik. Musul'u geçtik. Ben konvoyun ilk arabasıydım. Önümde ABD araçları vardı. Gera bölgesine geçtiğimizde önümde yaklaşık 500 metre giden ABD araçlarına saldırı oldu. Çok uzaktım ne olduğunu da görmedim. Burada yaklaşık 2 saat bekledikten sonra yeniden hareket ettik. Burada ABD askerleri konuşmadan, bir şey sormadan beni gözaltına aldılar. Önce Musul'da bir cezaevine koydular. 12 gün sonra oradan Bağdat'a götürdüler. Daha sonra defalarca Bağdat ile Basra'daki cezaevlerine götürüp getirdiler. Türkiye hükümeti de hiçbir Türk şoförünün ABD'lilere zarar vermeyeceğini ve suçsuz olduğumu biliyordu. Ailem bu arada girişimde bulunmuştu. Ailem ve Türkiye Bağdat Büyükelçisi ikişer defa cezaevinde beni ziyarete geldiler. O zaman Dışişleri Bakanı olan, Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül ve Bağdat Büyükelçisi Derya Kanbay, benimle çok ilgilendi. Çok teşekkür ediyorum. 15 ay gözaltında kaldıktan sonra ABD'liler bir suçum olmadığını ve beraat ettiğime dair bir kağıt imzalattıktan sonra beni Bağdat Büyükelçiliği'ne teslim ettiler. Oradan dayımla birlikte uçakla İstanbula geldim.

Şu an çok mutluyum. Özgürlüğüme yeni kavuştum. Ailem ve arkadaşlarımla çok mutluyum. Hapiste kaldığım süre içerisinde herhangi bir suçlama getirmediler ne Irak, ne de ABD mahkemesine çıkmadım. Ama ne yazık ki ABD'nin yanında hiçbir kanun yok. Cezaevlerinde hiçbir işkence görmedim, yerim rahattı'' dedi.

Burhan Şakar'ın babası Abdurrahman Şakar da, oğlunun gelmesinden dolayı çok büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Burhan Şakar'ın dayısı Lokman Geçgel ise, 15 aydan bu yana Burhan Şakar'ın ailesinin çok mağdur duruma düştüğünü belirterek, "Bununla ilgili dağıtıcı firma, taşıyıcı firma ve ABD'liler hakkında avukatlarımızla görüşeceğiz. Bunların hiçbiri bizimle ilgilenmedi. Avukatlarımız aracılığıyla dağıtıcı, taşıyıcı ve ABD'lilere dava açmak istiyoruz. Bağdat Büyükelçiliği çalışanları bizimle çok ilgilendiler. 15 ay Bağdat, Musul ve Ankara arasında mekik dokuyorduk. Ailesine kavuştuğu için çok mutluyuz'' dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2007 Salı 14:06:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?