4
Mayıs
2024
Cumartesi
AKSARAY

Acemhüyük'te kazı çalışmaları devam ediyor

Acemhüyük’te yapılan kazı çalışmaları Ankara Üniversitesi’nden Prof Dr. Aliye Öztan tarafından devam ettiriliyor. Aksaray’da çok sayıda kazı çalışması yapılabilecek alanın olduğunu belirten arkeologlar, hüyüklerin defineciler tarafından tahrip edildiğini söyledi.

Acemhüyük’te yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencilerinden Gökhan Zorlu, "Acemhüyük gerçekten çok önemli bir bölge.

Burada, M.Ö bin 850 yıllarında Asur ticaret kolonileri yaşamış. Kazılarda kitabelere ulaşarak bu bölgede yaşayanlar ve bölge idarecileri hakkında bilgiye ulaşmış olacağız" dedi.

Acemhüyük’te hızlı ticari faaliyetlerin olduğunun anlaşıldığını ifade eden Zorlu, "Asur ticaret kolonilerinin gerçekten düzenli ve programlı bir ticaret hayatları var. Gelen kargo diyebileceğimiz ürünlerin arşivi yapılmış. Mesela Kayseri’ye gitmesi gereken bir kargo buraya gelmiş ve hemen yanlış kargo olarak kayıt edilmiş. Biz bu kadar düzenli bir hayatı olan Asur ticaret kolonilerinin, kesinlikle kitabeleri de arşivlediğini düşünüyoruz ve bu arşivleri arıyoruz. Çünkü bu insanlar bir saldırıya uğramışlar. Saldırıdan kısa bir süre önce saldırıyı haber alarak en kıymetli eşyalarını alıp kaçmışlar. Daha sonra saldırıyı yapanlar buradaki iki sarayı ateşe vermiş. Sonrasında yıllarca bu insanlar buraya gelmemiş" şeklinde konuştu.

AKSARAY (İHA) -
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2004 Çarşamba 12:55:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
senanur aslan IP: 78.161.58.xxx Tarih : 18.05.2008 19:11:44

evet çok güzel olmuş ama birazda konumuzla ilgli olsun.