3
Mayıs
2024
Cuma
AKSARAY

Acıgöl, keşfedilmeyi bekliyor

Aksaray-Niğde sınırında bulunan, kalsiyum, sodyum ve bikarbonat açısından çok zengin olduğu için çeşitli hastalıklara iyi geldiği belirtilen Acıgöl (Narlıgöl), yerli ve yabancı turistler tarafından keşfedilmeyi bekliyor.

Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Afşin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aksaray-Niğde sınırındaki Narlıgöl ismiyle de bilinen Acıgöl'ün yaz ve kış mevsimlerindeki farklı doğal güzelliğiyle ziyaretçilerini büyülediğini söyledi.

Doğa harikası bir krater gölü olan Acıgöl'ün Kapadokya'nın ortasında yer almasına karşılık yeteri kadar bilinmediğini ifade eden Afşin, ''Suyunun kükürtlü olması nedeniyle göl, Acıgöl ismini almıştır. Etrafı dağlarla çevrili olan göl tipik bir krater gölüdür. Deniz seviyesinden yüksekliği 1365 metre olan göl çevresinde kaya oyma mekanlar ve peri bacası oluşumları bulunuyor'' dedi. 

Afşin, Acıgöl'de yapılan sondajlarda 60 derecenin üzerinde sıcaklığı sahip kaynakların tespit edildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

''1990 yılında MTA tarafından yapılan üç sondajda 90 ile 180 metre arasında derinliğe inilmiş ve hepsinin sıcaklığı 65 derece ölçülmüştür. Bu sondajlarda ölçülen debi ise saniyede 8 ile 20 litre arasında değişmektedir. Acıgöl'de 2006 yılında yapılan özel bir sondajda 750 metre derinliğe inildi. Bu sondajda ise sıcaklık 51 derece ve debisi de saniyede 20 litre ölçülmüştür. Yaptığımız araştırmalarda Acıgöl'ün hazne kaya (sıcak su akiferi) sıcaklığı 72 derece olduğu termometre ile hesaplanmıştır.''

-ROMATİZMAL VE CİLT HASTALIKLARI TEDAVİSİNDE KULLANILABİLİR-

Acıgöl'ün Aksaray'daki potansiyeli en yüksek jeotermal kaynak olduğunu anlatan Prof. Dr. Afşin, doğa harikası krater gölü Acıgöl'ün yapılacak yatırımlarla sağlık turizminde değerlendirilebileceğini bildirdi. 

Acıgöl'de modern kaplıca tesisleri yapılarak sağlık turizmine açılabileceğini dile getiren Afşin, şöyle devam etti:

''Acıgöl kalsiyum, sodyum ve bikarbonat açısından çok zengindir. Buradaki kaynaklar çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılabilir. Acıgöl'de alınacak banyo, özellikle sedef başta olmak üzere romatizmal ve cilt hastalıklarının tedavisine uygundur. Uygun dozda kullanılarak helyoterapi imkanı sunar. Deri ve kan akımını arttırır. Çevresel damar direncini ve kan basıncını düşürür. Ödem çözülmesini sağlar. Kalp hızını düşürür. Toplar damar yetmezliğine, hiper tansiyon, romatizmal hastalıklar ve nörolojik hastalıklara iyi gelir.''

AA
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2008 Salı 11:23:27
Güncelleme :12 Ağustos 2008 Salı 09:36:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet IP: 88.228.165.xxx Tarih : 6.08.2008 13:17:12

Acıgöl(narlıgöl) niğde il sınırları içerisinde kalıyor .Niğde il özel idaresi 4 adet sondaj yaptırdı ve buranın projesini macaristanlı uzmanlara hazırlattı bile.Bu yüzden narlıgöl niğdenin çiftehandan sonra en büyük kaplıca merkezi olacak.Kaplıcadan aynı anda 50.000 kişi yararlanabilecek.