3
Mayıs
2024
Cuma
AKSARAY

Aksaray müzesi kapatıldı

Yaklaşık 1 milyon liraya düzenleme ve tadilat çalışması yapılacak Aksaray Müzesi ziyarete kapatıldı.

Aksaray Müzesi'nin tanzim ve teşhir düzenlemeleri ile daha verimli kullanılması amacıyla yapılan projenin yaklaşık 1 milyon lira bedelli ihalesinin tamamlanmasının ardından çalışmalara başlandı.

Yapılacak düzenlemeyle ilk kez müzede etnoğrafik eserler ile mozaikler oluşturulacak özel alanlarda sergilenmeye başlanacak. 12 bin metrekarelik müzenin sekizgen yapısından kaynaklanan sergileme sorunları uygulanacak projeyle ortadan kaldırılacak.

Yaklaşık 8 ay sürecek çalışmalar nedeniyle Müze yaz mevsimi sonuna kadar ziyarete kapatıldı. Proje kapsamında Müzenin birinci katı arkeolojik eserlerin sergilenmesi için bölümlere ayrılacak. Bu katta mumyaların yanı sıra Aksaray'da devam eden üç önemli kazıdan çıkan eserler ve Roma, Bizans dönemine ait buluntular ile sikkeler ayrı bölümlerde sergilenecek.

Müzenin en dikkat çekici eserlerinden mumyalar için özel bir bölüm oluşturulacak. Bin yıllık mumyalar son teknoloji ürünü cam bölmeler içinde korunacak.

İdari bölümün bulunacağı ikinci katta ilk kez etnoğrafik eserler sergilenmeye başlanacak. Aksaray kültürünü yansıtan eserlerin yanı sıra antika halı ve kilimler de bu bölümde yer alacak.

Aynı katta özel bir salonda geçen sene Eskil ilçesi civarında yapılan kazılarda bulunan 196 metre karelik mozaikler sergilenecek.

Çalışmalar tamamlandığında ziyaretçiler müzeyi gezerken Kapadokya'nın en önemli parçalarından biri olan Ihlara Vadisi'ni de ekranlardan canlı olarak izleyebilecekler.

AA
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2013 Çarşamba 13:56:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?