3
Mayıs
2024
Cuma
AKSARAY

Aksaray’da belirsizlik sürüyor

Aksaray'daki toplu bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal vakalarıyla ilgili Valisi Sebati Buyuran, "Kesin olarak bu rahatsızlığa neden olan gerekçeyi bulabilmiş değiliz. Ancak bunu bulmamız gerekiyor. Hıfzısıhha Enstitüsü ve diğer laboratuvarların raporlarının ardından sebebi açıklama imkanı bulacağız" dedi.

Aksaray Devlet Hastanesi'nde oluşturulan kriz merkezinde gelişmeler hakkında toplantı yapan Vali Sebati Buyuran, toplantının ardından basın mensuplarına açıklama yaptı.

Vali Buyuran, "14 Mayıs Çarşamba günü saat 13.45 itibariyle bir okulumuzda karın ağrısı, ishal, ateşlenme şeklindeki yakınmalarla başlayan bu vakanın giderek artması sonucu hastanelere müracaat edenlerin sayısı 2 bin 500'ü buldu. Bu konuda iki ana hususa değinmek istiyorum. Birincisi meydana gelen bu gastroenterit olayda hastanelere başvuran hastaların tüm sağlık ekipleri seferber edilerek kısa sürede sağlıklarına kavuşturulması konusunda önemli çalışmalar yapıldı. Kısa sürede ayakta tedavi ediliyor olmasını ve ağır vakaya rastlanmamasını teselli edici bir boyut olarak düşünüyorum. Olayın ikinci boyutu ise, bu vakanın nedenini bulmamız gerekiyor. Bu konuda da hem Aksaray'da bulunan yetkili kurum ve kuruluşlarımız, hem de Sağlık Bakanlığı'ndan gelen ekibin yaptığı çalışmalar halen devam ediyor. Kesin olarak bu rahatsızlığa neden olan gerekçeyi bulabilmiş değiliz. Bu konuda çok sayıda alınan numune gerek Hıfzısıhha Enstitüsü'ne, gerek diğer laboratuvarlara gönderildi" diye konuştu.

SAĞLIK BAKANLIĞI İKİNCİ BİR HEYETİ DAHA AKSARAY'A GÖNDERDİ
Sağlık Bakanlığı'nın rahatsızlığa neden olan gerekçeyi bulmak için uzmanlardan oluşan bir heyet daha göndereceğini belirten Vali Buyuran, "Sağlık Bakanlığı'ndan uzmanlardan oluşan bir heyet ilimize geliyor. Geniş bir kesimi ilgilendirdiği için bunun nedenini bulmamız gerekiyor. O nedenle de her türlü ihtimal üzerinde arkadaşlarımız gerekli çalışmaları yürütüyorlar. Sanıyorum Hıfzısıhha Enstitüsü'nün ve diğer laboratuvarların sonuçlarını aldığımızda ve neticeye vardığımızda bu sebebi açıklama imkanı bulacağız. Sebep belli olduktan sonra da ona göre çalışma yapma imkanına kavuşacağız. Sağlık çalışanlarımız cumartesi ve pazar günü çalışmalarına devam edecekler. 24 saat esasına göre tüm arkadaşlarımız görevlerinin başında olacaklar" şeklinde konuştu.

Benzer vakaların Ortaköy ilçesi ve Ankara'nın Sereflikoçisar ilçesinde de görüldüğünü duyduğunu ifade eden Vali Buyuran, "Edindiğimiz bir bilgiye göre, Şereflikoçisar'da ve Ortaköy ilçemizde de hastanelere benzer vakalar gelmeye başladığını arkadaşlar söylediler. Sayısal olarak bir bilgim yok ama orada da başvurular olduğu söylendi. O nedenle bu rahatsızlığın kaynağının bulunması çok önem arz ediyor. Sadece Aksaray değil Şereflikoçisar ve ilçelerde de varsa nedeninin kısa sürede bulunması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Hastanelere gelen vakalarda çeşitli detayların da olduğunu kaydeden Buyuran, "Bu vakalarda çok değişik detaylar var. Genellikle hastaların çoğunluğunun 15-45 yaş arasında olduğu şeklinde bir istatistiki veri var. Ama tabii bunları yarın gelecek uzmanlarla da görüşülerek alınacak laboratuvar sonuçlarından sonra gerçek nedenini tespit etmemiz halinde çok daha detaylı bir açıklama yapma fırsatına sahip olacağız" diye konuştu.

Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta ise yaptığı açıklamada, halkı paniğe sevk edecek tutum ve davranışlardan uzak durulması gerektiğini vurgulayarak, "Halkı paniğe sevk edecek şeylerden kaçınmak gerektiği kanaatindeyim. Sonuçta tüm sağlık kurumlarımız, belediyemiz, valiliğimiz ciddi bir şekilde çalışıyor. İnşallah kısa bir süre içinde bu vakaya sebep olan şeyin ortaya çıkarılması hepimizin ortak dileğidir. Bizim için asıl olan bilimsel veriler ve sonuçlardır. Bilimsel verinin olmadığı yerde varsayımla hareket etmek bizlere, şehrimize ve ülkemize zarar verir" ifadelerin kullandı.

Öte yandan, kent genelinde hastanelere gelen vaka sayısı azalmasına rağmen hala devam ediyor. Hıfzısıhha uzmanlarının yarın öğle saatlerinde Aksaray'a gelecekleri ve alınacak tetkiklerin sonucuna göre 2 bin 500 kişinin rahatsızlanmasına neden olan gerekçenin tam olarak basın açıklamasıyla duyurulacağı bekleniyor.

.
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2008 Cumartesi 19:08:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet öztürk IP: 85.98.84.xxx Tarih : 19.05.2008 19:39:08

bu sorunun sudan oldugunu söluyolar ama ben inanmıyorumm....çunku perşembe gecesi bi uçak geçerken sankı çok sıddetlı bir sekilde gok gurlemesi sesi geldi bence aksara biri veya birileri isteyerek veya istemeyerek bir bomba attıı.bu da ilk önce merkezde sonrada koylerde görülmeye basladıı.. ogun bomba veya herneyse batladıgından bir gun sonra herkes hastaneye gitmeye basladı bence aksarayı zehirlediler....suyu flnda ankaraya göndermeyinn siz en iyisi havayı gönderin...