4
Mayıs
2024
Cumartesi
AKSARAY

Aksaray'da bulunan Bakan Pepe'nin gündeminde batık gemi vardı

Ziyarette basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Pepe, İskenderun Körfezi’nde batan toksik atık yüklü gemiyle ilgili soru üzerine, geminin 2000 yılında bir İspanyol firması tarafından Cezayir’e krom altı ağır metal içeren yük götürdüğünü belirterek, şu ifadelerde bulundu:
"2 bin 200 ton krom altı ağır metal taşıyan gemi, o zaman Cezayir’e sokulmadığı için İskenderun Körfezi’ne gelerek demir attı. Geminin uzaklaştırılması için o zaman işlemler başlatıldı. Ancak bu zamana kadar geminin kaldırılmasıyla ilgili işlerin biraz yavaş gittiği söylenebilir. Biz, işleri hızlandırdık. Geminin üzerinde, körfezden uzaklaştırılmasını zorlaştıran haciz vardı. İspanyol Hükümeti ile protokol imzalayıp haczi kaldırdık. Gemi tam körfezden kaldırılacakken battı. Bu geminin batış zamanı çok dikkat çekici. Benim kendi görüşüm, gemi batırılmış olabilir mi? Bu konu hakkında yetkili mercilerimiz araştırmalarını sürdürüyor. Gemi şu anda 23-25 metre derinlikte bulunuyor. Geminin yükü olan krom altı ağır metalin ne kadar yeri kirleteceğini araştırıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, içme suyundaki kromun sağlığı tehdit etme oranı 0,05 miligramdır. Yaptığımız hesaplara göre krom, geminin bulunduğu yerin 65-70 metre yarıçapındaki bölgeyi 0,01 miligram düzeyinde etkileyecek. Yani sudaki kirlilik önemli olabilecek bir boyutta değil. Ancak vatandaşlarımızın bu bölgede balık avlamamalarını, denize girmemelerini öneriyoruz. İspanyol Hükümeti oluşabilecek zararları karşılayacak."
Bakan Pepe, orman yangınları hakkında ise, önümüzdeki yıllarda yapılacak takviyelerle orman yangınlarına karşı mücadelelerinin artarak devam edeceğini söyledi.

iha-aksaray
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2004 Salı 14:07:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?