3
Mayıs
2024
Cuma
AKSARAY

Aksaray'da çıldırtan belirsizlik

3 binden fazla kişinin hastanelere başvurduğu Aksaray’da içme suyu test sonuçları açıklandı. Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi’nden gelen ilk sonuçlara göre suda kimyasal ve toksik madde bulunmadı.

Aksaray Valisi Sebati Buyuran, kentteki Devlet Hastanesinde uzmanlarla birlikte basın toplantısı düzenledi. Bağırsak enfeksiyonu tarzındaki olayda 72 saati doldurduklarını belirten Vali Buyuran, ishal, kusma ve karın ağrısı şikayetleriyle sağlık kuruluşlarına müracaatta bulunan vatandaşların sayısının 3 bin 100’e ulaştığını ifade etti.

Hastalığın kaynağının araştırılması ile ilgili çeşitli çalışmalar yapıldığını, alınan çeşitli örnek ve numunelerin incelendiğini aktaran Buyuran, “Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezinden gelen ilk sonuçlarda kimyasal madde, toksik madde yok. Klor seviyesi normal, bakteri üremiyor. Batı ülkelerinde yaygın olan ishal etkeni yaygın virüsler üzerinde araştırmalar yapılıyor” dedi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Hasan Irmak da Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın talimatları doğrultusunda çeşitli eğitim hastanelerinden ilgili branş uzmanları ve Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi’nden gelen görevlilerin katıldığı geniş kapsamlı bir ekiple çalışmalara başladıklarını kaydetti.

ŞİKAYETLER VİRÜSLERE BAĞLI OLABİLİR
Yapılan analizlere göre, şebeke sularında kimyasal kirlilik ve bakteriyolojik kirlilik saptanmadığını belirten Irmak, şu bilgileri verdi:

“Şebeke suyu temiz, başka olası virüsler araştırılıyor. Kirliliğin etkileri büyük ihtimalle virüslere bağlı olduğu düşünülmektedir. Bunun üzerinde ayrıntılı tanımlayıcı analizler Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi başkanlığında devam etmektedir. Hastalarda ağırlıklı olarak bulantı, kusma ve karın ağrısı yakınmaları mevcuttur. Daha az oranda hastalarda da ishal ve hafif ateş belirtiler mevcuttur. Hastanede uzun süre yatmayı gerektirecek ya da hayati tehlikeyi oluşturacak bir hastalık yoktur. İshal ve kusma sebebiyle fazla miktarda sıvı kaybeden hastalar hastanede 1-2 saat kontrol altında tutulmak suretiyle evlerine gönderilmektedir.”

KAYNAĞI BELLİ OLMAYAN SULARI KULLANMAYIN
Mide ve bağırsak enfeksiyonlarına neden olan virüslerin araştırmasının tamamlandığını ve sonucun negatif çıktığını vurgulayan Irmak, “Yani, yaygın olarak ishal bulantı kusma yapan virüsler suda ve insanların örneklerinde saptanmamıştır” dedi.

Irmak, daha ileri araştırmalarla başka olası virüslerin araştırıldığını, kesin sonuçlar alındığında kamuoyu ile paylaşılacağını kaydetti.

Vatandaşların bu tür enfeksiyonlardan korunması için bazı tedbirleri almaları gerektiğini belirten Irmak, vatandaşlardan öncelikle kaynağı belli olmayan suları kullanılmamalarını istedi. Irmak, Pazartesi gününden beri yapılan analizleri incelediklerini, sularda yeterli klor düzeylerinin mevcut olduğunun belirlendiğini kaydetti.

AMBALAJLI SULARI İÇİN
Bakteriyel kirlenmeye karşı suların korunaklı olduğunu ancak yine de bazı virüslerin de mide ve bağırsak enfeksiyonuna neden olabildiğini anlatan Hasan Irmak, bunun araştırmasını yaptıklarını, mümkün olduğunca içme suyu olarak ambalajlı suların kullanılmasını tavsiye ettiklerini belirtti. Irmak, şebeke suyu kullanılacaksa da bir müddet daha suların kaynatıldıktan sonra içilmesini önerdi.

Sularda yeterli klor düzeyinin mevcut bulunduğunu ancak bazı virüslerin klora duyarlı, bazılarının ise duyarsız olduğunu ifade eden Irmak, kişisel hijyen tedbirlerine azami derecede özen gösterilmesini istedi.

Yemeklerin hazırlanmasının öncesinde ve sonrasında, özellikle tuvaletten çıkıldığında ellerin bol su ve sabunla yıkanması gerektiğini belirten Irmak, “Çocuklarımız arasında bu hastalığın yayılmasını engellemek için tuvalet hijyenine dikkat etmek gerekiyor. Tuvalet kağıdı kullanımı arttırılmalı tuvaletlerin içi ve kapı kollarına varıncaya kadar iyice temizlenmelidir” dedi.

...
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2008 Cumartesi 23:26:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
çağlayan fırat gülüm IP: 88.227.54.xxx Tarih : 18.05.2008 19:12:50

bence baraj suyunun bir kısmına zararlı bir ilaç atılmış olabilir ve o günkü verilirken o zararlı madde o gün halka dağıtım yapıldı ve sadece o gümn zarar gören bir kısım halk oldu