3
Mayıs
2024
Cuma
AKSARAY

Aksaray'da hasta sayısı 10 bin!

Aksaray’da 14 Mayıs günü başlayan salgında, hastaneye başvuranların sayısı 10 bini buldu.

Günlerdir hasta akınına uğrayan Devlet Hastanesi'nde fazla mesai yapan ve “Sandalyeye oturmaya hasret kaldık” diyen doktorlar, çareyi gelen hastalara bir serum bağlayıp uymaları gereken kuralların yer aldığı matbu bir liste vermekte buldu.
Kentte her şey Anadolu Öğretmen Lisesi'nde rahatsızlanan 34 öğrencinin 14 mayıs günü saat 09.00’da Devlet Hastanesi’ne başvurmasıyla başladı. Bunun ardından kentte, yüzlerce kişi karın ağrısı, mide bulantısı, kusma ve ishal şikayetiyle hastanelere koştu. Bu sabah saatlerine kadar hastanelerde tedavi edilen hasta sayısının 10 bine ulaştığı açıklandı.

Sağlık Bakanlığı, hastalığın norovirüs mikrobundan kaynaklandığını ve bunun da içme suyu şebekesinden yayıldığını açıkladı. Aksaray Belediye Başkanı AKP'li Nevzat Palta ise bakanlığn açıklamasını kabul etmeyerek suların temiz olduğu iddiasını sürdürdü. Belediye Başkan Yardımcısı Sadi Özdil, suyun temiz olduğunu göstermek için kameralar önünde belediyedeki musluktan bir bardak su doldurup içti.

HER HASTAYA SERUM VE LİSTE

Kentte en çok hastanın tedavi edildiği Devlet Hastanesi’nde her gün yüzlerce kişi Acil Servis’e başvuruyor.

Acil Servis'te günlerdir fazla mesai yapan doktorlar, hastaların genellikle akşam 18.00- 24.00 saatleri arasında hastaneye geldiğini belirterek, bu kadar çok hastaya kısa sürede bakmanın zorluğundan yakındı.

Hastaneye gelenlerin hepsinin şikayeti aynı olduğu için tek doz serum veriliyor ve ellerine yapmaları gerekenlerin yer aldığı matbu bir liste tutuşturuluyor.

Doktorlar liste verme nedenini de her hastaya aynı şeyleri anlatmanın zaman aldığı ve diğer hastalara yetişmek için böyle davrandıklarını söyledi.

‘Hastalarımıza’ ifadesiyle başlayan yazılı listede şu uyarılarda bulunuluyor:
“Bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı varsa,

1- Kaynatılmış soğutulmuş veya hazır su içiniz.

2- Lavabo sonrası el temizliğine dikkat ediniz. Sık sık ellerinizi yıkayınız.

3- Temizlik şartları iyi olmayan yerlerde yemek yemeyiniz.

4- Meyve ve sebzeleri bol su ile yıkayınız.

5- Yoğurt, ayran, patates püresi, leblebi, muz, şeftali suyu, pirinç lapası tüketiniz.

6- İlaçlarınızı düzenli kullanınız.”

DOKTORLAR BİTKİN DÜŞTÜ

Aksaray'da salgının ortaya çıktığı 14 mayıs gününden bu yana hastaların büyük çoğunluğu Devlet Hastanesi'ne başvuruyor. Günde yaklaşık 800 kişiye müdahale edilen Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde görevli doktorlar, bitkin düştü.

Devlet Hastanesi Acil Servis Sorumlusu Dr. Gürkan Turan, meslek hayatında ilk kez bu kadar çok hastaya baktığını belirterek, “14 Mayıs günüdne bu yana yoğun çalışıyoruz. Acil Servis’te görevli hekim, hemşire, hizmetli gibi personel sayısını 3’e katladık. Çevre sağlık ocaklarından doktorları Acil Servis’te nöbete çağırıyoruz. Günde ortalama 800 hastaya bakıyoruz. Meslek hayatımda hiç bukadar çok hastaya bakmamıştım. Acil Servis çalışanları olarak sandalyeye oturmaya hasret kaldık. Çay içecek, lavaboya gidecek vakit bulamıyoruz. Ayaklarımızı uzatmaya takatimiz yok” dedi.

VALİ: HASTA SAYISINDA DÜŞÜŞ VAR

Aksaray Valisi Sebati Buyuran, son birkaç günde hastalananların sayısında az da olsa azalma olduğunu söyledi.

Oluşturulan Kriz Merkezi görevlileriyle Devlet Hastanesi salonunda toplantı yapan Vali Buyuran, çıkışta yaptığı açıklamada olayın bitmediğini, alınan önlemlerin devam edeceğini söyledi. Vali Sebati Buyuran, “Hastaneye gelen hasta sayısında az da olsa düşüş başladı. Vatandaşlarımızın genel temizlik kurallarına dikkat etmesi gerekiyor” dedi.

Konya'da 4800 kişi hastalandı

Sağlık Bakanlığı, Konya'da ishal, bulantı ve yüksek ateş şikayetleriyle hastaneye başvuranların sayısını 4 bin 800 olarak açıklarken, İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Bahattin Akyürek, “Rakamları açıkladığımızda spekülasyonlar oluşuyor” dedi. Konya'daki hasta sayısının 5 bine ulaştığı iddia edildi.

Aksaray'dan sonra Konya'daki hastanelerde de ishal, ateş ve bulantı şikayetleri ile hastanelere gelen hasta sayısında artış olması, kentteki endişeleri artırdı. Sağlık Müdür Vekili Dr. Bahattin Akyürek, Konya'da baş gösteren hastalığın mevsimsel olduğunu ve yapılan incilemelerde suyun temiz olduğunu açıklamıştı.

Sağlık Bakanlığı'nın Konya'daki ishal, bulantı ve ateş nedeniyle hastanelere gelen hasta sayısının 4 bin 800'e ulaştığını ifade etmesine rağmen Sağlık Müdür Vekili Akyürek, DHA muhabirinin telefon ile yaptığı görüşmede, “Hasta sayımız hergün azalıyor. Sağlık Bakanlığı, bizden daha önce 12 Mayıs'tan itibaren rakam istemişti. Daha sonrada 5 Mayıs'tan itibaren istedi. O yüzden bakanlığın açıkladığı rakamı bilmiyorum. Rakamları açıkladığımızda spekülasyonlar oluşuyor. Her 12 saatte bir hasta sayısını kontrol ediyoruz. Ama şu an hasta sayısını vermek istemiyorum” dedi.

Konya'da ishal, bulantı ve ateş şikayetleri üzerine hastanelere gelen hasta sayısının 5 bine ulaştığı iddia edildi.

DHA
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2008 Cuma 13:53:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
muratocak IP: 88.228.88.xxx Tarih : 27.05.2008 23:49:51

öğrencide para yok yoğurt. muz gibi şeyler yiyiniz diye öğrencilere bağış yapın öğrenciler hastalanmasın :)