4
Mayıs
2024
Cumartesi
AKSARAY

Aksaray'da koyunculuk değerlendi

Koyunculuğun son 10 yılda gereken değeri kazanmadığını bunun içinde koyunculuktan kopmalar olduğunu belirten Aksaray Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, “Koyunculuğun azalması ve artık koyunculukla uğraşanların birlik bünyesinde birleşmesiyle koyunculuk değerlenmeye başladı” dedi.

Eskiden köylerde her ailenin en az 100 koyunu olduğunu ancak son 10 yıl içinde koyunculuktan beklediği katkıyı alamayan çiftçinin koyunculuktan vazgeçmeye başladığını ifade eden Mahmut Aktürk, “Son 10 yılda koyunculukta ciddi bir azalma olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Biz birliğimizi koyunculuğun eski değerine yeniden ulaşmasını sağlamak ve koyunculuk yapan çiftçinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı desteklemelerinden yararlanmaları için kurduk. Aksaray'da büyükbaş hayvancılığın gelişiminde lokomotif görev üstlenen Damızlık Süt Sığırı Yetiştiricileri Birliği'ni örnek alarak çalışmalarımızı yapacağız. Çok yeni bir birlik olmamıza rağmen kısa sürede binlerce koyunun küpelenerek kayıt altına alınmasını sağladık. Çiftçimizin desteklemelerden yararlanması için girişimler yaptık ve çiftçimizi koyunculuk desteği alma imkanına kavuşturduk” dedi.

Yapılan çalışmalar sonunda koyunculuğun çiftçi tarafından benimsendiğini ve desteklemelerle birlikte koyunculuğun daha da değerleneceğini ifade eden Aktürk, “Biz burada çiftçimize daha çok nasıl kazandırırız onun peşindeyiz. Bu mücadelemizle birlikte koyunculuk değer kazanmaya başladı. Tabi koyunun 150 liradan 300 liraya dayanan fiyatlarında koyun sayısının azalmasının da etkisi var. Ancak birlikle, desteklerle birlikte koyunculuğun değerlendiği de bir gerçektir” şeklinde konuştu.

Bu yıl kuzu ve koyun fiyatlarının ikiye katlandığını ifade eden 20 yıldır koyunculuk yapan çiftçi Ramazan Doğan da, “Özellikle kuzu ızgara yapmak için köy köy gezerek kuzu arayan tüccarlar artık kuzu bulmakta zorlanmaya başlayınca koyun ve kuzu fiyatları da artmaya başladı. Geçtiğimiz yıl 100 ila 120 lira arasında bedellere kuzu satarsak kendimizi karda görüyorduk şimdi aynı kuzuları 200 ila 250 lira arasında satıyoruz. Para etmiyor diye bir çok arkadaşımız hatta oğullarım bile koyunları sattı. Bu sene koyunu olan iyi para kazandı” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2009 Çarşamba 18:04:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?