4
Mayıs
2024
Cumartesi
AKSARAY

Aksaray'da sineklerle mücadelede yeni yöntem: Balık

Aksaray Belediyesi, sinekle mücadelede yeni bir yöntem deniyor. Sivrisineklerin en büyük düşmanı olan Gambusia balıkları ırmak ve kanallara bırakıldı. Sinekle mücadele için Antalya'dan özel olarak getirilen yaklaşık 300 adet Gambusia balığı, Aksaray Belediye Başkan Yardımcıları Kenan Koç ve Hüseyin Hüyük tarafından Kılıçarslan Parkı'ndan Uluırmağa, Kalanlar Mahallesi'nde DSİ Kanalı'na ve şehrin muhtelif yerlerindeki dere yataklarına bırakıldı.
Geçen yıl yeterli tedbir alınmamasından dolayı bu yıl Aksaray'da sivrisinek sorunu yaşandığına dikkat çeken Belediye Başkanı Nevzat Palta, "Bilindiği üzere bu sene şehrimizde ciddi anlamda sivrisinek sorunu yaşanıyor. Eğer larvalar, yaz gelmeden aylar önce ilaçlanmış olsaydı, halkımız bugün bu sinek sorununu yaşamayacaktı. Ancak her şeye rağmen biz belediye olarak sinekle mücadele konusunda çalışmalarımızı ve araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Nitekim yaptığımız araştırmalar sonucunda sivrisinek yiyen bir balık türü tespit ettik. Japonya'dan Türkiye'ye getirilen ve ilk kez Antalya'nın Muratpaşa Belediyesi tarafından denenen Gambusia adlı bu balığın sivrisinek ve larva adı verilen sivrisinek yumurtalarıyla beslendiğini, çok çabuk ürediğini, sivrisineklerin kökünü kurutmada çok etkili olduğunu öğrendik. Veteriner hekimimiz Duran Alıcı ve Park Bahçe Müdürümüz Akif Kılıç, Antalya'ya giderek Gambusia balıklarını Aksaray'a getirdiler ve başkan yardımcısı arkadaşlarımız bu balıkları sivrisineklerin ürediği, yoğun olduğu yerlere bıraktılar. Gambusia balıklarının sinekle mücadelede önemli bir unsur olmasını temenni ediyoruz" dedi.
iha-aksaray
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2004 Çarşamba 13:45:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Şerafettin Özemir IP: 85.109.113.xxx Tarih : 27.02.2008 10:14:24

Gambusia balığı eskiden beri biliniyor ve sıtma mücadelesinde uzun yıllar kullanılmış. 1982 yılında Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü Sıtma Savaş Başkanı Sayın Cemal Keleş'in odasındaki akvaryumda görmüştüm. 1987-88'de Gaziantep Sıtma Savaş Başkanı Sayın Mehmet Karataşla Fevzipaşa Beldesindeki su kaynağı ve gölettede mevcuttu. Ülkemizde eski nesille yeniler arasında veya Kurumlar arasında maalesef diyalogsuzluk var. Bilim adamlarımız, üst düzey bürokratlarımız ve deneyimi olanlar lütfen bilgilerini ve deneyimlerini paylaşsınlar.Bildiğim kadarıyla şu anda Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü bu biyolojik savaş yöntemini araştırıyor. Ülkemiz ve insanlar için lütfen biraz kendimizi zorlayalım. Saygılarımla...