7
Mayıs
2024
Salı
AKSARAY

Aksaray'ı dolu vurdu

Aksaray’da 15 dakika etkili olan dolu yağışı, tarladaki mahsullerde zarara neden oldu.

Öğleden sonra aniden bastıran dolu yağışı, Aksaray genelinde birçok tarlada mahsullerde zarara neden oldu. Dolu yağışının ardından Aksaray Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Öztorun ve Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, tarlalarda incelemelerde bulunurken; yaklaşık 30 bin dekar alanı dolu vurduğunu söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Öztorun, ciddi bir dolu hasarı oluştuğunu belirterek, “Biz de burada çiftçilerimizle beraber gözlemliyoruz. Daha sonraki günlerde de hasar tespitleri yapılacak. Hasar tespitleri neticesinde alacağımız komisyon kararlarını bakanlığımızın ilgili birimlerine göndereceğiz. Orada mevcut mevzuatlar çerçevesinde çalışmalar yapılacak. Ancak, şu anda yürürlülükte olan tarım sigortaları kanunu kapsamında eğer çiftçilerimiz buradaki ürünlerinin daha önce TARSİM aracılığı ile sigortalatmışlarsa bunlar sigorta eksperleri tarafından tespit edilecek, sigortalı olan tarla bitkilerindeki ürünlerin bedeli tarım sigortaları tarafından çiftçilerimize ödenecek" dedi.

Hasarın çok büyük olduğunu belirten Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, “Çok üzücü bir olay. Geçmiş olsun diyoruz. Tabi burada tarım sigortası TARSİM’in ön plana çıktığını görüyoruz. Yaklaşık 100 dekarın 200 TL’ye mal olduğunu söylüyoruz. Bundan sonra çiftçilerimiz sigortasını kesinlikle yaptırsın. Tabi bu gelen Allah’tan şükretmek lazım. Bundan 15 gün önce yağmur yağmadı diye üzülüyorduk" şeklinde konuştu. Bugüne kadar böyle bir dolu görmediklerini belirten çiftçiler ise, “Ekinleri dolu vurduğundan dolayı mağdur durumdayız. Sigortamız olmadığı için devletimizden destek bekliyoruz. Çok sıkıntılı durumdayız" dedi.

Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hamit Özkök ise; Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün tarım sigortası kapsamındaki arazilerin destekleneceğini söylediğini belirterek, “Burada muhtelif hububatlar var. Ayçiçeği, mısır gibi ürünler de var. Burada TARSİM kapsamında olmayan ürünler olduğundan dolayı herkes sigorta yaptıramamıştır. Sigorta yaptırmayanların da bu mağduriyetten yararlanması, devletimizin büyüklüğünü göstermesini istiyoruz” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2012 Cuma 15:20:31
Güncelleme :1 Haziran 2012 Cuma 15:27:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?