3
Mayıs
2024
Cuma
AKSARAY

Aksaray'ın suyu arsenikli çıktı

Aksaray Üniversitesi tarafından yürütülen bir proje kapsamında yapılan araştırmada, Aksaray merkez, ilçe ve beldelerindeki 62 değişik su kaynağından alınan numunelerde, yüksek oranda arsenik tespit edildi.

Aksaray Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatim Elhatip, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim üyeleri ile birlikte Devlet Planlama Teşkilatı tarafından desteklenen “Aksaray'daki Tüm Su Kaynaklarının Kirliliği ve Pestisitlerin (tarımsal ilaçların) Giderilmesine Yönelik Çalışmaları” konulu projeyi iki yıldır yürüttüklerini söyledi.

Projenin 750 bin YTL değerinde olduğunu ve laboratuvarın son teknoloji ürünü cihazlarla donatıldığını dile getiren Elhatip, “Proje kapsamında Aksaray merkez, bağlı ilçe ve beldelerdeki su kaynaklarının (yüzey ve yeraltı) hem fiziksel hem de kimyasal özelliklerini inceliyoruz. Aksaray'dan 62 noktadan su örnekleri alarak, tüm akarsular, göller ve yeraltı sularının içerdiği ağır metal ve organik maddelerin durumunu takip ediyoruz” dedi.

Aksaray'ın şebeke suyunu sağlayan Melendiz Çayı kaynağından Mamasın Barajı'na kadar olan kısımda, suyun içerdiği arsenik değerlerinin 13 ile 86 mikrogram/litre arasında değiştiğini vurgulayan Elhatip, şunları kaydetti:

“Bu değerler özellikle bu bölge civarındaki tarım alanlarında kullanılan kimyasal gübre ve ilaçlardan kaynaklanıyor. Mamasın Barajı'ndan itibaren arıtma tesisi girişine kadar olan kısımlarda ise arsenik değerleri 98 mikrogram/litreye kadar ulaşıyor. Değerlerin yükselmesi, özellikle su seviyesinin düşümü ile birlikte Mamasın Barajı sahasında başlayan tarımsal faaliyetlere bağlı. Belediye arıtma tesisinden şebekeye verilen bu suyun oranı ise arsenik sınır değeri olan 10 miligramın altına düşüyor ve 8-10 miligram/litre arasında değişiyor. Aksaray Belediyesinin arıtma tesisinden ve şebekeden merkeze verdiği içme ve kullanma suyu normal değerlere sahip.”

Aksaray'da şebekenin diğer kaynağı olan Bağlı köyü artezyen kuyularından gelen suların içerdiği arsenik değerlerinin ortalama 29 mikrogram/litre civarında olduğunu belirten Elhatip, bu su kaynağının devre dışı bırakıldığını, ilerde yapılacak arıtma tesisiyle bu suların kullanılabileceğini kaydetti.

TATLI SU ÇEŞMELERİNDE ARSENİK ORANI YÜKSEK

Prof. Dr. Elhatip, Aksaray'daki tatlı su çeşmelerine Helvadere beldesindeki tek kaynaktan su verildiğini ifade ederek, üniversite tarafından Helvadere ve Tiyatro Kavşağı'nda bulunan çeşmeden alınan su numunelerinde 24 mikrogram/litre arsenik tespit edildiğine dikkati çekti. Tatlı su çeşmelerine gelen suların arıtılmadığına işaret eden Elhatip, 10 mikrogram/litrenin üzerindeki bu değerin, vatandaşların sağlığı için ciddi tehlike oluşturduğunu söyledi.

Elhatip, Aksaray'a bağlı ilçelerde kullanılan içme suyundaki arsenik oranlarının ise 94 mikrogram/litreye kadar ulaştığını belirterek, ilçelerdeki suların da arıtılmadığını kaydetti.

Aksaray halkının kesinlikle su konusunda belediye ve yerel yönetimlerle iş birliği içinde olması gerektiğini dile getiren Elhatip, “Halk, özellikle yerel yönetimden gelen uyarıları dikkate alarak hareket etmek zorundadır. Belediyenin görevi ise bu bölgedeki suların içerdiği arsenik oranını düzenleyecek bir arıtma tesisi inşaatını tamamlamak ve halkın içme ve kullanma sularındaki kirlilik sorununa kalıcı bir çözüm sağlamaktır” diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2008 Pazartesi 13:20:55
Güncelleme :15 Eylül 2008 Pazartesi 13:24:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
RECEP DEMİRCİ IP: 78.165.189.xxx Tarih : 17.09.2008 09:55:40

Yöremizdeki çay ve yer altı sularındaki kirlenme sebepleri, 1- Yağışların azalması, 2- Akarsuların önüne bent,gölet yapılıp, suların tabii temizlenmesinin önüne geçilmesi, 3- İlçalama ve gübreleme bilinçsizce yapılıp, kirlenmeye katkı sağlaması. Yağışlara sebep olacak, ağaçlandırmanın bölgede süratli ve denetimli bir şekilde yapılması(az sulama isteyen), yapay bent ve göletlerden vaz geçilmesi, ilaçlamanın en asgari düzeyde yapılıp gübrelemede eskiden olduğu gibi doğallaşmaya gidilmesi çare olarak düşünülebilir. Saygılar ve selamlar. http://demircikasabasi.phpnet.us