4
Mayıs
2024
Cumartesi
AKSARAY

Bakan Eker'den önemli açılış

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Koçaş tarım işletmeleri modern hayvancılık tesisleri ile Çukurova Tarım İşletmesi Müdürlüğü hayvancılık tesislerinin açılış törenine katıldı.

Eş zamanlı olarak canlı bağlantıyla gerçekleştirilen açılışa, Bakan Eker, TİGEM Genel Müdürü Halis Bilgen, Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ramazan Kodak, Tarım Kredi Kooperatif Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım, AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, Vali Orhan Alimoğlu, Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Patla, Aksaray Üniversitesi rektörü Necdet Sağlam ve çok sayıda davetli katıldı.

Bakan Eker, yaptığı konuşmada, "Bugün TİGEM için önemli bir gün. Çünkü cumhuriyet tarihinde Türk tarım sektörünün geliştirilmesi yönünde önemli görev verilen çiftçimize hem damızlık dağıtma, hem kaliteli tohumlu üretim dağıtmak gibi tarım sektörünün gelişmesinde çok önemli rolü olan tarım işletmesi genel müdürlüğünün, uzunca bir süredir neredeyse kaderiyle baş başa bırakılmış bir durumdayken bir hamle içerisinde olduğunu ortaya koyan bir adım. Bugün gerek biraz sonra burada açacağımız tesis eş zamanlı olarak, Çukurova tarım işletmemizi de açılacak olan tesis yapılan yatırım ki toplamı 10 milyon liraya yakın bir para harcandı. Hayvancılık ihtisas işletmesi haline gelen Koçaş tarım işletmesi için bu son derece önemlidir. Çünkü biz bir yandan Türkiye'de tarım sektörünün temel sorunlarını çözerken, yani tarımla ilgili çıkartılması gereken temel yasaları çıkarırken bir yandan özel sektörün gelişmesine yardımcı olurken Türkiye'de çiftçiliğin bir sanat olarak profesyonel bir iş olarak, ekonomik bir faaliyet olarak daha verimli bir faaliyete dönüşmesine yardımcı olurken, diğer taraftan tarım işletmelerinin de bir kısmını uzun süreliğine kiraya verdik.

38 tarım işletmesinin 14 tanesini uzun süreli kiraya verdik. Ama onların verilmesi gerekiyordu. Ve orada da şu anda tarımsal faaliyet yapılıyor. Geri kalan 24 işletmenin de biz yaptığımız stratejik çalışmanın sonucuna göre hangi işletmede hangi tarımsal faaliyeti yöneteceğimizi belirledik. Koçaş hayvancılık ihtisas işletmesi uygun görüldü" dedi.

"TÜRKİYE'DE BİR İLK 60 BAŞLIKLI DÖNERLİ BİR BİLGİSAYARLI SAĞIM SİSTEMİNİ AÇIYORUZ"

"Biz başlıca iki şekilde yol ve yön gösteriyoruz. Birisi damızlık 13 bin büyük ve küçükbaş hayvancılık uygun görüldü" diyen Eker, şunları söyledi:

"Türk atçılığına da 270 tane tay hediye edildi. Hububat tohumunda 2008 de 90 bin ton üretip dağıttık. TİGEM olarak, şimdi bu faaliyetleri hem biz daha modern daha sağlıklı daha verimli olarak kendimiz üretiyor ve yapıyoruz. İşletmelerimizi daha rasyonel daha verimli bilgi ve teknolojinin daha iyi kullanıldığı üniteler haline getiriyoruz. Diğer taraftan da çiftçilerimize gerek tarımsal üretim sistemimiz gerek hayvansal üretim sistemimiz bakımından da yardımcı oluyoruz. Biraz sonra açılışını yapacağımız tesis böyle bir tesis. Türkiye'de bir ilk 60 başlıklı dönerli bir bilgisayarlı sağım sistemini açıyoruz. Bu Türkiye'de değil özel sektör ve kamu sektöründe de yok, bu bakımdan son derece önemli.

Şimdi TİGEM işletmeleri verim açısından son derecede önemli. Nasıl örneğin, Türkiye'nin ortalamasının yaklaşık 3 katı TİGEM'deki bir hayvandan bir süt alıyoruz. Türkiye ortalaması 2 bin 700 litre civarında buna karşı TİGEM'in yıllık ortalama süt üretim miktarı hayvan başına 7 bin 200 kilogram civarında, bu önemli yani bizim işletmelerimiz bu manada verimlilik açısından kayda değer bir başarı sağlıyor. Bitkisel üretimde de bu böyle. Hububat ve diğer ürünlerde de. Bu verimlilik düzeyini daha iyi bir noktaya getirmek bakımından işletmelerimizi modernize ediyoruz. Koçaş ve Çukurova tarım işletmesi bunlardan iki örnek. Çukurova tarım işletmesinde de yapılan yatırımlar yeni sığırcılıkla ilgili yeni yatırımlarla bundan sonra üretim kapasitesi hayvancılık alanında daha ileri bir noktaya gelecek. Biz Türkiye'nin en büyük ve dünyanın sayılı büyük işletmelerinden biri olan Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde özellikle geçen yıl ve önceki yıl yaşadığımız kuraklık yüzünden bazı çalışmalar başlattık. Ve orada önemli olan zengin bir yer altı su kaynağı var. Ve 2012 yılına kadar kuyular açmak suretiyle bin 612 kuyu açılacak aşağı yukarı kuyular açmak suretiyle Ceylanpınar tarım işletmesini de 500 bin dönem alanını sulamaya açacağız. Böylece bizim açacağımız kuyularla birlikte 500 bin dönüm daha orada sulama imkanına kavuşmuş olacak ve o bölge acısından çok önemli olacak. Örneğin, kırmızı mercimek üretiminin yüzde 95'i orada üretiliyor. Bakliyat ve hububat için son derece önemli olacak. Ve önemli bir işletme olacak."

Bakan Eker, "Kısaca elimizde bulunan tarım işletmelerini ki şu anda 24 tane elimizde tutacaklarımızı daha yüksek bilgi ve teknoloji kullanmak buralarda verimliliği artırmak işletme olarak daha karlı ve daha sürdürülebilir daha rasyonel işletme haline getirebilmek için hem damızlık hem de örnek birer işletme haline getirebilmenin kararlılığındayız. Bu gün açılışını yapacağımız yatırımlar bu alana hizmet edecek" dedi.

ÜRETİMİ ARTIRMAK İÇİN 21 ÇEŞİT DESTEK VERİLDİ

Sertifikalı tohumluk üreten TİGEM'in geçen yıl 100 bin ton hububat ürettiğini belirten Bakan Eker, "Biz hükümet olarak tarımsal destekleri 3 kat daha artırdık, ondan daha önemli tarımsal desteklemeleri daha da ileri düzeye getirerek tarımda verimliliği ve kaliteli üretimi teşvik etme arttırma yönde önemli adımlar attık. 21 çeşit destek verdik. Bunlar hayvancılıktan tutun hububat bakliyattan tutun bizim için önemli stratejik destekler hayata geçirdik. Şimdi sertifikalı tohumlarla ilgili özellikle üzerinde

duruyorum. Türkiye'de ihtiyacından fazla üretim yapmasına rağmen Türkiye'deki buğdayı kaliteli üretmek suretiyle biz buna son verdik ve artık biz buna yani Türkiye'nin buğdayları kalitesiz olduğu için değil ticari maksatla ve dışarıya satarak Türkiye bu gün dünya ikincisi konumuna geldi. Dolayısıyla biz buna çok önem veriyoruz. TİGEM'in sertifikalı tohumluk bu yıl fiyatlarını belirledik ve 2008 yılına göre makarnalık buğday tohumluğunda yüzde 22.2 oranında fiyatını düşürdük. Yani sertifikalı tohumluk fiyatlarını geçen yıla oranla yüzde 12 ile yüzde 20 arasında düşürdük" diye konuştu.


TARIM SEKTÖRÜ 2008 YILINDA YÜZDE 4.1 BÜYÜDÜ

Ekonomik kriz sebebiyle diğer sektörlerde işçi çıkarılırken tarım sektörünün bu sürede işsizliği üreten değil işsizliği gideren bir sektör haline geldiğini kaydeden Bakan Mehdi Eker, "Bu sene geçen yıla oranla yaş meyve sebze ihracatımızda yüzde 22 oranında artış meydana geldi. Bu yılın ilk altı ayında toplam tarım sektörü ihracatı da yine bir önceki yıla oranla yüzde 10 üzerinde bir artış gerçekleşti. Yani Türkiye'de tarım sektörü büyüyor. Biz tarım sektörüyle ilgili olarak da yeni projeler ortaya koyuyoruz. Türkiye tarım havzaları geliştirme projelerini ortaya koyduk. Türkiye'nin tarım envanterini ortaya koyduk. Ve artık üretim planlaması ortaya geçiyor. Şu anda bölgelerde arkadaşlarımız aşağı yukarı her gün bir bölgede havza tanıtımını anlatıyor. Daha verimli bir üretim gerçekleştirmek için çiftçimizin refahını artırmak için bu projeyi hayata geçiriyoruz. Geçen hafta Ankara'da dünyanın 3. büyük gen bankasının temelini attık. Birincisi Çin ikincisi Amerika üçüncüsü Türkiye'de oldu inşallah. Niye bunu yapıyoruz, Türkiye'nin topraklarında var olan tohumluklarını muhafaza altına alma kendimiz acısından bunları tescilini yapmak ve dünyada 250 bin çeşit tohumu muhafaza edecek gen bankasını kuruyoruz. Türk çiftçisi daha çok bundan pay almalıdır" şeklinde konuştu.

Vali Alimoğlu ise, "Aksaray ilimizde tarım ve hayvancılık kültür ve turizm üçlüsü ekonomik hayatımızın temel unsurlarıdır. Mevcut topraklarımızın yüzde 60'ı ziraata elverişlidir. Sanayimizin de önemli bir kısmı yağ ve yem fabrikaları gibi tarıma dayalı bir sanayidir. Dünyanın sonuna kadar insanların gereksinimi sadece yiyecek ihtiyacıdır. Bunların modasının geçmesi kesinlikle yoktur. Bu sebeple Aksaray'da tarım ve hayvancılığının gelişmesi için daha çok çaba harcayacağız. 2009 bizim için verimli bir dönemdir" dedi.

TİGEM Genel Müdürü Halis Bilgen de, "7 milyara doğru koşan dünya nüfusu küresel ısınma ve bütün bunlarla baş etmek zorunda kalan biz insanlar, tarım toplumunda insan gücü ve onların yetmediğinde hayvanların gücüydü. Şu anda bilgi toplumuna doğru koşan dünyada ihtiyaç duyduğumuz ihtiyaç bilgidir. Tarımda uyguladığımız eski düşüncüler şimdi yerini bilgi düşüncesine bırakmaktadır. Artan nüfusu ve azalan doğal kaynakları nedeniyle daha fazla gıdaya ihtiyaç duyulan dünyada ülke olarak, ülkemiz yalnızca kendi insanını değil civar coğrafyadaki insanları besleyecek nitelik ve niceliklere sahiptir. Bize düşen bu nitelikleri hayata geçirmektir. TİGEM olarak Tarım Bakanlığı'nın bize düşen görevleri doğru görevler ve doğru yaklaşımlarla hayata geçirecek yapıları oluşturmaktadır. Bu gün burada bilgi toplumunun iletişim araçları yardımıyla eş zamanlı gerçekleştireceğimiz açılışlar Türk tarımında ulaşılan noktayı göstermektedir. Bulunduğumuz yerin önemi ve bize yüklenen sorumluluklarıyla şunu belirtmek isteriz ki, bu cennet vatanda yalnızca ülkemizi değil bölgemizi besleme noktasında son derece iddialıyız. Yeni dönemlerde yeni yapılar geliştirmek biz TİGEM'in borcudur. Türk tarımını daha ileri yerlere getirmek isteyen diğer kurum ve kuruluşlarla birlikte olacağımızı belirtmek isterim. Tesislerin yapımında emeği geçen tüm personele ve sayın bakanıma şükranlarımı arz ediyorum" şeklinde konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2009 Cuma 13:19:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?