29
Nisan
2024
Pazertesi
AKSARAY

Bakan Koç'a bir tepki de Aksaraylı halıcılardan

Aksaray’da 2. Sultan Hanı Turizm ve Halı Festivali’ne katılan halıcılar, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un, "Kimseyi kazıklamanıza izin vermem" sözünü değerlendirerek kazıkçı olmadıklarını söyledi.

Sultan Han Kervansarayı’nda yapılan festivale katılan Sultanhanı Kasabası’ndaki halıcılar turistleri kazıklamadıklarını; ancak tur operatörleri ve rehberlerin halıları gerçek değerinin üzerinde satmaya çalıştığını iddia etti.

Turistlerin gruplarla rehberler kontrolünde geldiğini ifade eden Sultan Hanı Halıcılık firması sahibi Mehmet Temel, "Turistler gruplarla geliyor ve acenteler turistleri her konuda yönlendiriyor. Normalde bir turist kendi başına bir mağazaya girip alışveriş yapmıyor. Rehberler anlaştıkları mağazalara turistleri götürüyor ve 200 dolara satılan halıyı rehberler turiste bin 500 dolara satıyor" dedi.

Rehberlerin yüzdeden daha çok kazanmak için halıları gerçek değerinin üstünde satmalarını istediğini savunan Boğa Halıcılık sahipleri Erdal ve Cengiz Boğa ise, "Rehber turistleri getirmeden önce yanımıza gelip bu halı kaç lira diye soruyor. Biz de 2 milyar dediğimiz zaman rehber 2 miyar değil, bu halıya 10 milyar diyeceksin. Neden dediğimiz zaman da, ne yapacaksın, ben satacağım diyorlar. Bunu yapmalarının nedeni de yüzdelerini artırmak. 2 milyara sattığımız zaman rehber yüzde 10’dan 200 milyon komisyon alacak; ama 10 milyara sattığı zaman komisyonu artacak. Biz de buna karşı çıkamıyoruz; çünkü karşı çıktığımız zaman dükkanımıza müşteri getirmiyorlar, hatta gelenleri engelliyorlar. Bu durum böyle iken bizim adımız kazıkçı oluyor. Biz malımızı gerçek değerinden satmak istiyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2005 Cumartesi 17:02:41
Güncelleme :19 Temmuz 2005 Salı 15:03:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?