3
Mayıs
2024
Cuma
AKSARAY

Bakan'dan Vali'ye ziyaret

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Antalya ve Muğla'da oluşturulan hassas kamera sistemini yaygınlaştırmayı düşündüklerini açıkladı.


Ziyaret ve koordinasyon toplantısına katılmak üzere Aksaray'a gelen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Vali Sebati Buyuran'ı makamında ziyaret etti. Bakan Eroğlu, orman yangınlarına müdahale için gece uçma kabiliyeti olan söndürme filosunun ne zaman oluşturulacağı yönünde bir gazetecinin sorusu üzerine, "Zaten şu anda bizim THK'dan kiraladığımız gerek helikopter gerekse yangın söndürme uçakları var. Ancak bunların sayılarının yeterli olmadığı kanaati var.

Gerçi biz bu sene kısa sürede söndürme işlemini gerçekleştirdik ama bunu daha da iyi seviyeye getirmek için kendi yangın söndürme filomuzu oluşturmanın daha iyi olacağı kanaati oluştu. Bakanlar Kurulunda Başbakanımızda konuyla ilgili çalışmaların başlatılması talimatını verdi" dedi.


Ormanların kamera sistemiyle izleneceği yönünde yaptığı açıklamaların hatırlatılması üzerine Bakan Eroğlu, "Ormanların takibi maksadıyla çok mükemmel bir sistem kurduk. Aynı zamanda Ankara'daki Yangın Harekat Merkezimiz dünyanın en ileri teknolojisine sahip. Ormanlık alanlarda bazı yerlere hassas kameralar yerleştirdik. Kamera sürekli takip ediyor, bir yerde duman gördüğü zaman otomatik olarak en yakın orman teşkilatımızı ve merkezi uyarıyor. Şu anda bu sistemi Antalya ve Muğla bölgesine yerleştirdik amabunu biraz daha yaygınlaştırmak istiyoruz" diye konuştu.


Akdeniz ülkeleriyle orman yangınlarına müdahale konusunda ortak hareket etmek için girişimde bulunduklarını belirten Bakan Veysel Eroğlu, "Akdeniz ülkeleriyle herhangi bir yangına müdahalede ortak hareket etme konusunda girişimler oldu. Suriye'den başlayarak Portekiz'e kadar Akdeniz kuşağındaki ülkelerle yangında ortak hareket edilmesi konusunda bir teklifimiz oldu. Bu görüşmeler devam ediyor ama biz kendi gücümüzle en iyi sistemi kuralım diye çalışmalara devam ediyoruz" şeklinde konuştu.


Bakan Eroğlu, kuraklığın 2008 yılı itibariyle sona ereceğini düşündüklerini dile getirerek, "Bu kuraklık küresel ısınmayla alakalı değil, periyodik olarak belli yıllarda oluşan kuraklıktır. Bu 2006 yılı sonunda başladı, 2008 yani bu sene bu kuraklığın sona ereceğini tahmin ediyoruz. Neticede bu bir tahmindir, gönlümüzden böyle geçiyor diye düşünelim. Tuz Gölü'yle ilgili atık sular ve katı atık birlikleri oluşturduk. Bunlar sayesinde bir kere burayı kirlenmekten korumuş olacağız.

Yağışlar geldiği zaman herhangi bir tehlike olmayacak diye düşünüyorum. Zaten şu anda denildiği gibi çok büyük bir tehlikede yok ama yağışlara bağlı. Bu sene yağışlar başlarsa bir problem yok. Yağışlar başlamazsa o zaman başka tedbirler alırız. Başka yerden su getiririz. Konya Ovası için biz şu anda 2012 yılı sonuna kadar 750 milyon metreküp yani 1 milyar metreküpe yakın bir suyu bu tarafa akıtacak projeler hazırlıyoruz. Mavi Tünel projesi var. Bu projeyle yılda 414 milyon metreküp su Konya Ovası ve Aksaray'a akıtılacak.

Bu sulamada, yeraltı suyunda ve içme suyunda kullanılacak. Dolayısıyla 2012 yılına kadar 17 kilometrelik çapı 4 metre olan tünel sayesinde Akdeniz'e boşa akan su bu tarafa yönlenecek" değerlendirmesinde bulundu.


Valilik ziyaretinin ardından yürüyerek Aksaray Belediyesi'ne geçen Bakan Veysel Eroğlu, yol üzerinde bazı esnaflarla kısa süreli sohbet etti. Belediye Başkanı Nevzat Palta ile görüşen Bakan Eroğlu daha sonra AK Parti Aksaray İl Teşkilatı'nı ziyaret etti. Daha sonra valilik toplantı salonunda basına kapalı olarak gerçekleştirilen Koordinasyon toplantısına katılan Bakan Eroğlu'nun toplantı sonu Aksaray'dan ayrılacağı bildirildi.

iha
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2008 Perşembe 20:45:52
Güncelleme :14 Ağustos 2008 Perşembe 20:57:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?