3
Mayıs
2024
Cuma
AKSARAY

Bitki kaçakçılığına suçüstü

Çek Cumhuriyeti'nden gelen bir jeolog, Aksaray sınırları içindeki Hasandağı'ndan ülkesine götürmek için, nesli tehlike altında olması nedeniyle yurt dışına çıkarılması yasak olan bitki sökerken, jandarma tarafından yakalandı.

Alınan bilgiye göre, bir ihbarı değerlendiren Taşpınar Jandarma Karakol Komutanlığı, Hasandağı eteklerindeki Uzartı Mevkisinde Çek Cumhuriyeti'nden jeolog Dr. Vlastimil Pilous'u bitki sökmekte olduğu belirlendi.

Dr. Pilous'un Hasandağı eteklerinden söktüğü toplam 454 köklü bitki inceleyen İl Tarım Müdürlüğü ve İl Çevre ve Orman Müdürlüğü uzmanları, içinde iki çeşit bitkinin olduğu 454 kökün, nesli tehlike altında olan ve yurt dışına çıkışı yasak olan soğanlı bitkilerden İris Sp grubuna ait olduğunu tespit etti.

Dr. Pilous, ifadesinde söktüğü bitkileri ülkesine götüreceğini ve tıp alanında kullanacağını söyledi. Pilous, bu bitkilerin uyku sorunu olan hastaların tedavisinde, kurutularak bitkisel çay olarak verildiğini belirtti.

Dr. Pilous'un 2001 yılından bu yana Türkiye'da zaman zaman bitki araştırması yaparak, bulduğu bitkileri ülkesine götürdüğü, volkanik dağ ve kraterlerde görülen İris grubuna ait bitkileri bulmak için Hatay ve Antalya'dan sonra Aksaray'daki Hasandağı'na geldiği belirlendi.

Çek jeolog hakkında, çevre kanununa göre bitki kaçakçılığı yapmaktan para cezası uygulandığı belirtildi.

AA
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2008 Cumartesi 22:16:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Salim Jäger IP: 85.179.245.xxx Tarih : 28.04.2008 22:13:19

O Cekcumhuriyeti doktoruna önce dünyanin neresine giderse gitsin yapacagi iste önce izin kagiti alinmasi gerektigini ögretilmeli , EU devleti veya vatandasi,yada doktor olmasi her istedigini serbestce yapabilir anlamina gelmez.Cok agir ceza verilmeli,vede Türkiye´ye bütün gümrüklere adi islenip giris yasagi konmali.Elini kolunu sallayip gitmesine izin verilmemeli.Bu ve buna benzer doktorlar cok zengin bitki cesidi olan Hatay ilimizde cok cesitleri calarak yurt disina kacirmislar ve su anda cok bitkiler tehlike altinda.Kacak kazi bitki hirsizligi yapanlarin vatandaslar tarafindan görülmesi aninda polise jandarmaya bildirilmesi bir vatandaslik görevidir .Burdan yetkililerimize tesekkür eder halkimizin bu tip kacakcilara göz actirmamasini dilerim saygilarimla.