4
Mayıs
2024
Cumartesi
AKSARAY

BORPAN, ABD'ye ilk ihracaatını gerçekleştirdi

5084 sayılı teşvik kanununun ardından Aksaray Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) 2003 yılında 37 milyon euroluk yatırım yapıp 8 ay gibi kısa bir zamanda Borpan Panel Radyatör Fabrikası’nı kuran Bor-San A.Ş kısa zamanda 11 ayrı ülkeye ihracat yaptı.

2003 yılında teşvikten yararlanarak Aksaray OSB’de 30 bin metrekaresi kapalı 80 bin metrekare alanda tesisi kuran Bor-San A.Ş, fabrikanın temelini attıktan 8 ay sonra Haziran 2004 tarihinde ilk deneme üretimini yaparak seri üretime başladı. Ürettiği panel radyatörlerin yüzde 70’ini ihraç etme parolasıyla yola çıkan Borpan Panel Radyatör Fabrikası 7 aylık bir sürede 11 ayrı ülkeye Aksaray’da ürettiği panel radyatörleri ihraç etti.

HEDEF TÜM DÜNYAYA İHRACAT
Haziran 2004 tarihinde ilk üretimlerini yaptıkları fabrikanın açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yapmasının kendileri için ayrı bir gurur olduğunu ifade eden Borpan Panel Radyatör Fabrikası Müdür Yardımcısı Soydan Durmuşoğlu, "Fabrikamız kapasite olarak Türkiye’deki panel radyatör fabrikaları arasında ilk üç büyük tesis içinde yer alıyor. Ancak en son teknoloji ürünü ekipmanlarla donatılmış ülkemizin en modern panel radyatör tesisidir. Şu anda fabrikamızda 75 kişi istihdam ediliyor. Ancak bu sayı kısa zaman içinde 300’e kadar çıkacak. 7 aylık sürede İngiltere, Yunanistan, Romanya, Ürdün, Danimarka, Rusya, Macaristan, Ukrayna, Pakistan ve İtalya’ya ihracat yaptık. Bu gün ise Amerika Birleşik Devletleri’ne ilk ihracatımızı gerçekleştiriyoruz. Hedefimiz üretimimizin yüzde 70’ini ihraç etmek, bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Tüm dünya ülkelerine panel radyatör ihraç etmeyi amaçlıyoruz" dedi.

20 MİLYON EURO’LUK İHRACAT HEDEFİ
2005 yılında büyük bir atılım yaparak özellikle ihracatta önemli başarılara imza atmak istediklerini belirten Durmuşoğlu, "Şu anda üretim kapasitemiz 1.250.000 metre/yıl. Ancak yapılacak genişletme çalışmalarından sonra kapasite iki misli artarak 2.500.000 metre/yıl olacak. 2005 yılında 20 milyon eurodan daha fazla ihracat yapmayı düşünüyoruz. Ayrıca iç piyasada yüzde 25 daha ucuz fiyatlara panel radyatör satıyoruz" dedi.
Bor-San A.Ş’nin yatırımlarına devam ettiğini belirten Soydan Durmuşoğlu, "Bor-San yatırımlarına devam ediyor. Fabrikamızın açılışını yapan başbakanımız aynı zamanda Aksaray OSB’deki ikinci fabrikamız olacak olan Kombi ve Klima Fabrikası’nın temelini attı. 40 bin metrekaresi kapalı toplam 108 bin metrekare alanda yapılacak olan farikamız 2006 yılında hizmete girecek. Bu fabrikamızda direkt 300 kişi istihdam edilecek. Kombi ve Klima Fabrikası’nın 15 milyon Euro’luk bir yatırımla tamamlanması bekleniyor" diye konuştu.

İŞÇİLERİN İHRACAT SEVİNCİ
İş-Kur bünyesinde oluşturulan kurslarda eğitildikten sonra Borpan Panel Radyatör Fabrikası’nda çalışmaya başlayan işçiler ise ürettikleri panel radyatörlerin Amerika Birleşik Devletleri’ne ve Avrupa ülkelerine ihraç edilmesinin gururunu yaşıyor. Türkiye ekonomisine çalışarak katkıda bulunmanın kendilerini sevindirdiğini belirten işçi Murat Irk, "Düne kadar iş olmadığı için kendimiz ve ülkemiz için çok karamsardık. Allah’a şükürler olsun ki iş imkanı oldu ve çalışmaya başladık. Bugün bizim yaptığımız ürünlerin Amerika ve Avrupa ülkelerine ihraç olması bizleri gururlandırıyor. Çalışma zevkimiz daha da artıyor. Ekonomimize katkıda bulunmak göğsümüzü kabartıyor" ifadelerini kullandı.

Aksaray-iha
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2004 Perşembe 14:18:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ferudun gökduman IP: 88.242.142.xxx Tarih : 24.10.2006 16:08:19
öncelikle borsan ailesinin seker bayramını en içten dileklerimle kutlarım sevdiklerinizle sağlık başarı mutluluklar dilerim.ben aksaray ogs de bulunan tesisinizde calışmaktayım sayın binnali BORAN iyiki varsınız.