30
Nisan
2024
Salı
AKSARAY

Bürokrasiyi azaltıp, yatırımcı çekelim

Alman Türk İşverenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kocagöl, Türkiye'nin, AB'ye girmek için gösterdiği çabadan daha fazla yabancı yatırımcıyı Türkiye'ye çekmek için gayret göstermesi gerektiğini söyledi.

Alman ortakları ile birlikte Türkiye'ye yatırım araştırması yaptıklarını ifade eden Kocagöl, "Türkiye son zamanlarda Avrupalı işadamları için cazip bir ülke oldu. Biz de Alman ortaklarımız ile yatırım araştırması yapıyoruz. Yapılacak koordineli çalışmalar ve yatırımda bürokrasinin azaltılması, Türkiye'ye birçok yabancı yatırımcıyı çekebilir. Alman ve Türk yatırımcıların eşleştirilmesi konusunda sektör odaklı bir yaklaşımla ve somut ortaklık teklifleri üzerinde girişimler yapılmalı. Türk Alman ortak çalışmasını sağlayabilirsek ülkemize önemli yatırımları kazandırabiliriz. Bu çalışma Türkiye'nin geleceği için çok önemli olur" dedi.

AB'ye girmek kadar yabancı yatırımcıyı Türkiye'ye çekmenin önemli olduğunu da ifade eden Alman Türk İşverenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kocagöl, "Bence Türkiye AB'ye girmek için sarf ettiği enerji kadar, yabancı yatırımcıyı Türkiye'ye çekebilmek için harcarsa çok büyük bir gelişim sağlar. Bu konuda sadece Almanya değil, tüm Avrupa ülkelerindeki yatırımcılar hedef alınarak çalışma yapılmalıdır. Bizler Avrupa'da yaşıyoruz. AB ülkelerinde artık hiçbir şey eskisi gibi değil, çünkü işsizlik artmaya başladı. İşçiler aldıkları maaşlarla geçinemez oldu. Bunun yanında Avrupalı yatırımcılar da sıkıntılı günler yaşıyor. Ülkemizde başlatılan yatırım kanununu çok iyi değerlendirmemiz lazım. Avrupalı iş adamları ülkemizde başlatılan 5084 yatırım kanunu kapsamında, birçok iş adamı da başka ülkelerde yatırım yapmak için alt yapı çalışması başlattılar. Bizler de bu büyük pastadan payımızı almalıyız" şeklinde konuştu.

Avrupa'daki insanların ve siyasilerin Türkiye'nin AB üyeliğine sıcak bakmadığını da ifade eden Kocagöl, "AB Türkiye'nin üyeliğine sıcak bakmıyor. Çünkü daha önce AB'ye giren ülkelerde yaşayan insanlar, Almanya başta olmak üzere ekonomisi iyi olan ülkelere akın ettiler. Almanya'da bir çok gurbetçi vatandaş da dahil Türkiye'nin girmesini desteklemiyor. Çünkü Türkiye'den binlerce kişi akın ederse işsiz kalma tehlikeleri ortaya çıkabilir. Almanlar Türkiye bizim için dost diyor, bizi çok sıcak buluyorlar ama geleceklerinden endişe ettikleri için üyeliğimize sıcak bakmıyorlar. Ancak Türkiye ekonomisini güçlendirir, işsizliği azaltırsa o zaman AB'de insanlar Türkiye'nin üyeliğini isteyecektir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2005 Cumartesi 17:27:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?