3
Mayıs
2024
Cuma
AKSARAY

Çiftçilerin sorunları tartışıldı

Eskil Ziraat odası başkanı Necati Belgemen, Eskil Belediye başkanı Niyazi Alçay ve Köy muhtarlarıyla bir araya gelerek çiftçilerin sorunlarını masaya yatırdı.

Eskil Öğretmenevinde yapılan yemekli toplantıya Eskil Belediye başkanı Niyazi Alçay, Eskil ziraat Odası başkanı Necati Belgemen ile köy ve mahalle muhtarları katıldı. Yapılan toplatıda çiftçilerin sorunları birbir masaya yatırıldı.

Dışarıdan Gelen Kişilere Tarla Kiralanması Kotanın Azalmasına Neden Oluyor
Toplantıya ev sahipliği yapan ziraat odası başkanı Necati Belgemen toplantıda yaptığı açıklamada,” Balküpü şeker fabrikasında kotası olan bazı kişiler, aksaray’da galericilik, Konya’da ayakabıcılık yapmasına rağmen 4 bin ton kotası var. Bunun en büyük nedeni bizim çiftçilerimiz. Bir kişi pancar ekicisi olabilmesi için tarla göstermek zorundadır. Galericiler, mobilyacılar ilçemize gelerek muhtardan yaptırdıkları bir kiralama sözleşmesi ile kendilerin ekici olmamalarına rağmen ekici gibi gösteriyorlar. Bu konuda muhtarlarımız ve çiftçilerimiz dikkatli olmaları gerekir. Yoksa kısa zamanda kimsede pancar kotası kalmayacak. Bu konuyla ilgili Sanayi bakanlığı ve Fabrika yetkilileriyle görüştük. Bazı çiftçilerimizin 4 yada 5 ton kotaları var. Fabrika yetkilileri ile görüştük.Eskiden pancar eken ekicilerin tekrar ekici gurubuna katılmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Böylece daha fazla ekici olacak” dedi.

Sırası Geçen Pancar Ekicisi Zorda

İlçemiz pancar ekicileri içerisinde bazı ekicilerin sırasının geçmesinden dolayı pancarlarının alınmaması toplantıda ele alınan konulardan birisiydi. Her sıra verilişinde 15 ton pancar alındığını 1000 tona yakın bir pancarı olan çiftçinin pancarını fabrikaya yetiştiremediğini ifade eden pancar ekicileri, Bu durumda sıralarının geçtiğini ve sırası geçen çiftçilerin pancarlarının alınmadığı ifade etmeleri üzerine Belgemen,” Biz elimizden gelen çalışmayı başlattık. Konuyla iligli şeker kurulu görüşme yaptık. Şeker kurulu bu sorunu en kısa sürede çözecek. Hiçbir çiftçimizin pancarı elinde kalmayacak.

Toprak Tahlil Labaratuvarı Sorununu Çözmeliyiz

Herkesin birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesi gerektiğini dile getiren Belgemen, “ En büyük sorunlarımızdan biriside Toprak Tahlil Labaratuvadır. Çiftçilerimiz Ziraat Odasından çiftçilik belgelerini bir lıyorlar bir veriyorlar. Bu nedenle düzenli aidat toplayamıyoruz. Bu nedenle yapmayı planladığımız toprak tahlil labaratuvarını henüz yapamadık. Ama bunun yapımı için çalışmalarımızı başlattık. Umut ediyoruz ki bahar ayına labaratuvarı ilçemize kazandıracağız. Bu konuda özel teşebbüsede destek vereceğiz. Eğer ben yaparım diyen birisi varsa biz Ziraat Odası olarak elimizden gelen desteği kendilerine vereceğiz” şeklinde konuştu.

Alçay,” Birlik Olma Zamanı”

Toplantıda ilçemiz pancar çiftçilerin mağdur edildiğini dile getiren başkan Belediye başkanı Alçay, “ Şeker Fabrikası özel bir teşebbüstür. Kendilerine göre özel şartları var. Bizimde kendi avantajlarımız var. Önemli olan avantajlarımızı kullanabilmemizdir. Çiftçilerimiz en kısa zamanda pancar ekicileri birliğini kurmaları gerekir. O zaman masa başında fabrika karşısında daha kuvvetli oluruz. Çiftçilerimiz birlik ve beraberliklerini göstermeleri gerekir. Pancar kotası meselesinin bir an önce halledilmesi gerekir. Bu yıl pancar kota işlemleri erken başlayacak. Çiftçilerimizin bir an önce harekete geçmeleri gerekir” dedi.

Yapılan toplantıda ayrıca Göksu nehrine yapılması planlanan Mavi Tünel projesine Eskil’ inde dahil edilmesi için başvuruda bulunulmasını, en azından kış ayarında Karapınar’a kadar gelen suyun Eskil’e kadar ulaştırılması konusunda bir çalışma yapılması kararıda alındı.
 

Berkay Yalvaç / Eskil-Kenthaber
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2009 Perşembe 10:37:24
Güncelleme :10 Aralık 2009 Perşembe 10:39:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fatih uçar IP: 78.163.9.xxx Tarih : 6.02.2010 16:14:05

lutfen su kotaları kaldırın kaldıramıyosanızda serberst yapın cıftcının buna ıhtıyacı var