29
Nisan
2024
Pazertesi
AKSARAY

Çöpten para kazanma devri

Aksaray Belediyesi katı atık depolama tesisi projesini hayata geçirerek çöpe atılan madenlerin geri dönüşümünü sağlamak için pilot uygulama yapacak.

Aksaray Belediyesi katı atık sorununa çözüm bulmak için Katı Atık Depolama Tesisleri’nin projesini hazırladı. Keçeli mevkiinde bulunan çöp deresini ıslah etmek ve çöplerin ayrılarak geri dönüşümünün sağlanacağı tesisler oluşturmak için çalışmalara başlayan Aksaray Belediyesi, yapılacak sistemin nasıl işleyeceğini tespit etmek için önce pilot uygulama yapacak.

"9.5 TRİLYON TL’LİK YATIRIM YAPILACAK"

Çöp depolama alanının yerleşim alanları içinde kalmaya başladığını ifade eden Belediye Başkanı Nevzat Palta, "Mevcut alan çok düzensiz ve artık yerleşim alanları içinde kalmaya başladı. Büyük şehir belediyelerinin yaptığı gibi çöp ayırma tesisleri kurmak ve çöpten gelir elde etmek iyi bir fikir, ancak sistemin çalışmasını sağlamak için öncelikle çöplerin vatandaşlarımız tarafından düzenli bir şekilde poşetlenmesi gerekiyor. 9.5 trilyon TL yatırım yapacağımız tesislerin nasıl işleyeceğini görmek için öncelikle pilot uygulama yapacağız. İyi sonuç alırsak hemen projeyi hayata geçirmek için çalışmalara başlayacağız" dedi.

"TUZ GÖLÜ İÇİN DE PROJE ÇOK ÖNEMLİ"

Tuz Gölü’nün kurtarılması için katı ve atık su arıtma tesislerinin önemine değinen Başkan Palta, "Bilindiği gibi Tuz Gölü’nün kirlenmesini engellemek istiyorsak bu tür projeleri yapmamız gerekiyor. Çevre ve Orman Bakanlığı, DPT ve İller Bankası ile konuyla ilgili görüşmelerimiz oldu. Onlar da projenin öneminin farkındalar ve bize destek olmaya hazır olduklarını ifade ettiler. Göze görünmeyen ancak çevremize, doğal kaynaklarımıza ve sağlığımıza etkileri olan bu tür projeleri hayata geçirmeliyiz. Yıllardır bu konular görülmemiş ve hiçbir çalışma yapılmamış. Aksaray Belediyesi olarak özellikle atık su arıtma tesisleri projesi ve katı atık depolama tesisleri projesini hayata geçirmeye kararlıyız" dedi.

"HEDEF, ÇÖPTEN PARA KAZANMAK"

Pilot uygulamanın olumlu olması durumunda çalışmaların hemen başlayacağını ve belediyeye çöpten para kazandırma hedefinde olduklarını belirten Başkan Palta, "Birçok ilde bu sistem uygulanıyor ve ciddi gelirler elde ediliyor. Hem çevrenizi koruyorsunuz, hem geri dönüşümü sağlıyorsunuz hem de belediyeye gelir kazandırıyorsunuz. Bundan daha büyük bir hizmet olur mu? Vatandaşlarımızın da konuya duyarlı olacaklarına ve çöplerini ayrılmış bir şekilde poşetleyeceklerine inanıyorum" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2005 Çarşamba 17:28:38
Güncelleme :16 Nisan 2005 Cumartesi 23:22:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?