3
Mayıs
2024
Cuma
AKSARAY

Destek uygulamasına tepki!

Aksaray Damızlık Süt Sığırı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Esat Zengin, yeni düzenlemeyle üretim yerine hayvan başına destek verilmeye başlanacak olmasının İç Anadolu Bölgesi'nde desteklerin yarı yarıya düşmesine neden olacağını söyledi.

Aksaray Damızlık Süt Sığırı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Esat Zengin, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren hayvancılığın desteklenmesiyle ilgili yeni kararın yanlış olduğunu öne sürerek, uygulamayla üretim için gecesini gündüzüne katarak kültür ırkı hayvancılık yapan üreticinin cezalandırıldığını iddia etti.

Yeni kararla birlikte Aksaray'da ve Türkiye'nin büyük bir bölümünde üretim yapan hayvan sahiplerinin devletten aldıkları desteklerin yarı yarıya düşeceğini savunan Esat Zengin, "Yeni hayvancılık destekleri kararı AB standartlarında, kültür ırkı hayvanlarla tüm işlemlerini kayıt altına alarak üretim yapan hayvan sahiplerinin maalesef aleyhinedir. Çıkan bu kanun, tüm işlemlerini kayıt altında tutarak tam manasıyla süt hayvancılığı yapan gerçek üreticilerin cezalandırılmasından başka bir şey değildir" dedi.

Zengin, desteklerin Aksaray'da ve Türkiye'nin büyük bir bölümünde yarı yarıya düşeceğini belirterek, "Yeni kararda soy kütüğü ve ön soy kütüğü sistemlerinde kayıtlı saf ırk, melez ve hastalıklardan ari işletmelerine farklı olarak anaç sığır başına, ayrıca anaç manda başına 300-350 ve 400 YTL destek verileceği belirtiliyor. Ari işletmeler sınıfı hayal olduğu için maksimum hayvan başına 350 YTL destek verilecek demektir. Şu anda Aksaray'da ıslah çalışmaları tamamlanmıştır. Her inek yılda yaklaşık 7 ton süt vermektedir. Eskiden sadece süt desteklerinden Aksaray'da üreticinin cebine hayvan başına 500 YTL giriyordu. Suni tohumlama, buzağı ve süt desteklemelerinden aldığı paralarla bu oran 750 YTL'ye kadar çıkıyordu. AB standartlarında üretim yapan, sütünü, buzağısını, suni tohumlama işlemlerini kayıt altında tutan çiftçi bu uygulamayla maksimum 350 YTL destek alabilecek. Yani eskiye oranla aldığı destek yarı yarıya düşecektir" diye konuştu.

Yeni Kararın kayıt dışına çiftçiyi yönlendireceğini ve bunun ülke için zarar olduğunu belirten Esat Zengin, "Üretime destekten vazgeçilip hayvana destek kararı alındığı için üretici kayıt dışılığa sürüklenmiştir. Daha önce süte destek verildiği için tüm üreticiler faturaları, belgeleri, süt dosyaları ile gelerek destek müracaatı yapıyordu. Buda kayıt dışının sıfıra inmesine neden oluyordu. Şimdi üretici hayvanına destek alacağı için bu işlemlerin büyük bir bölümünü yapmaktan zamanını harcamaktan vazgeçecektir. Buda kayıtsız olarak süt sanayisine her yıl milyonlarca ton sütün gitmesi demektir. Ayrıca yıllardır Birliklerimiz sayesinde oluşturulan kayıt sistemleri ve çiftçi desteği, destekler hayvan üzerinden olacağı için sekteye uğrayacaktır. Bunlarında ötesinde ıslaha ayrıcalıklı destek kaldırıldığı için yılladır oturtulmaya çalışılan ıslah çalışmaları da aksayacaktır" şeklinde konuştu.

Birlik Başkanı Zengin, uygulamanın kültür ırkı hayvancılık yapmayan ve üretmeyenlerin yanında olacağını ileri sürerek, "Bu karar kültür ırkı hayvancılığı benimsemeyerek yılda sadece 1 ton süt üretimi yapan üreticinin yanındadır. Yılda 7 ton üretim yapıp, her şeyi ile AB standartlarında kayıtlı üretim yapan üretici ile yılda 1 ton üretim yapan üretici 350 YTL destek alabilecek. Bu karar, üretimi arttırmayı cazipleştirmeden uzak, üretmemeyi cazipleştiren bir karardır. Bu yanlışlık kültür ırkı hayvancılığın yapılmadığı bölgelerde üreticileri geçici olarak sevindirir. Ancak bu bölgelerdeki Birlikler geliştiği zaman onlarda ürüne destek verilmesini daha çok kazanacakları için isteyeceklerdir" dedi.

 

.
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2008 Perşembe 18:02:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?