4
Mayıs
2024
Cumartesi
AKSARAY

İmam hatipler ve bilim

İmam hatipler  ve bilim.
 
Gelişmiş ülkeler, bilime önem ve öncelik verdiği için ileri gidiyor. Bizim genel bilgi düzeyimiz ise, bilimin inceliğini kavrayacak düzeye erişemedi. Bu gidişimize göre daha uzun seneler de erişemeyecek. Çünkü ülkemizin en önemli gündemi hala İmam Hatip’ler.
 
İmam Hatip liselerinde de matematik fizik kimya gibi diğer okullarda
okutulan dersler elbette ki okutuluyor. Ama  asıl sorun bu okuldaki çocuklar değil; bu okullarda hami olan kimseler.
 
Siz hiç kapı kapı dolaşıp da “Falan yerdeki lisemizde okuyan çocuklarımız için para topluyoruz” diyen kimselere rastladınız mı? Ama İmam Hatipli’ler için binlerce .
 
Guruplar oluşturup, insanların ulvi duygularını sömürerek din ticareti yapan bu kişiler, maalesef arkalarını da siyasetçilere dayamaktadır. Bu siyasetçilerimiz de oy uğruna bu kişilere sahip çıkmaktadır.
 
İnsanlarımızın ulvi duygularına hitap ederek toplanılan inanılmaz büyüklükteki bağışların bir kısmı ile okullar yaptırılıp, talebeler okutulurken, büyük kısmı ile de bu insanlar hem geçimlerini temin etmekte hem de bir yaşam biçimi oluşturmaktadır. Dolayısı ile bu çember içerisinde oluşan guruplar zamanla kendilerine hami olan siyasetçilere tabi olmak mecburiyetinde kalırlar.
 
Lütfen şöyle etrafınıza bir bakın.
 
İmam Hatip okulları ve Kur-an kursları ile ilgili tüm dernek ve vakıflardaki insanları gerek kıyafetleri, gerek tipleri, gerek sağa sola bakışları ve  gerekse yaşam şekilleri ile  hemen ayırt edebilirsiniz.
 
Bu yolla zengin olan kimseler bile, çocuklarını çoğu zaman İmam Hatip liselerine göndermezler. Kendileri sahilde şortla dolaşırken, kızlarını ve eşlerini çarşafla dolaştırırlar.
 
Daha ziyade alt gelir gurubuna ait ailelerin çocukları bu okullara gider. Bu aileler ise çocuklarını “Çocuğum dinini öğrensin” diye değil, daha ziyade “Karnı doyurulsun, üstü giydirilsin” diye İmam Hatip okullarına gönderir. Ama kendilerine sorulduğunda, içerisinde bulundukları kötü durumun  bilinmemesi için cevap çoğu kez  “Çocuğum dinini öğrensin” dir.
 
Acaba İmam hatip okulları ve Kur-an kurslarını kendilerine siyasi bir güç ve geçim kaynağı olarak gören bu gurupların, bu okullarla olan ilişkileri kesilirse ve bu öğrenciler de diğer öğrenciler gibi eğitimlerine devam etmek mecburiyetinde kalırsa, bu okullar tercih edilir mi ?
 
Anlatmaya çalıştığım, bu guruplarla ilgili ilginç bir gözlemimi anlatmak isterim.
 
Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesi; Ihlara Vadisi’ne yakın güzel bir ilçe. Bilhassa son senelerde turizm arttıkça, insanlar bu ilçeyi de gezip görmeye gidiyorlar.
Ama gelin görün ki tamamen tarihi evlerin bulunduğu ve  “sit” alanı olan  bu ilçenin böğründe şimdilerde kocaman bir İmam Hatip okulu yükseliyor.
 
Geçimini tamamen turizmden sağlamaya başlayan köylüler, şimdi ne yapacaklarını şaşırmış durumda .
 
“Bu okulu burada değil de biraz aşağıda yapsanız daha iyi olmaz mı?” diyen
ilçe sakinleri, “Siz Müslüman değil misiniz, ölümü düşünmüyor musunuz ,ahireti düşünmüyor musunuz?” cevabı ile karşılaşıyor.
 
Bu şartlar altında yapılan okullarda okuyan, karınları doyurulan, üst başları giydirilen, sürekli okuldan kovulma korkusu ile  sıkı bir disiplin altında  yetiştirilen bir öğrenciden ne beklenebilir?
 
Tabii ki kötü de olsalar kendilerine bu imkanları veren  insanları desteklemek.
 
Bu ruh halinde yetişen bir İmam Hatipli’den  nasıl bir bilim adamı olması beklenebilir?
 
Tanrı'ya şükür ki, az da olsa bazı öğrenciler üstlerindeki bu baskıyı atmakta çeşitli konularda kendilerini yetiştirmektedirler.
 
Bu gibi kimselerin, bu guruplar tarafından çoğu kez kafirlikle ve hainlikle suçlandığı da bir gerçektir.
 
Unutulmaz siyasetçilerimizden  Osman Bölükbaşı’nın dediği gibi, “Dinimiz işte bu tip insanlar tarafından ülkemizin en büyük ticari sektörü haline getirilmiştir.”
 
Çocuklarımızı kendilerine geçim kaynağı yaparak, siyasi bir güç haline gelen bu tür kimselerden kurtulmak için, İmam Hatip okulları yerine daha çok İlahiyat Fakülteleri açmak bir mecburiyettir.
 
İlahiyat Fakültesi’nde okuyan gençlerimiz, gerek yaşları itibarı ile gerekse aldıkları eğitimden dolayı, bu tür insanlara rahatlıkla “Sen beni kullanamazsın, senin bu yaptığın yanlıştır.” diye cevap verebilmektedir.
 
Zaten bu tip insanlar hiç bir zaman “İlahiyat Fakülteleri açalım” diye para toplamazlar.
 
Çünkü bilgi düzeyleri, onları baskı altına alabilecek düzeyde değildir ve onları artık tekerleme haline getirdikleri hurafelerle de kandıramazlar.
 
Zaten bu tür insanların İlahiyat Fakülteleri’ne bakışları da herkesçe  malumdur.
 
Kuran kursları ve İmam hatip okulları'nın etrafındaki bu çıkarcı, dini bilgisi zayıf, ama kendilerini din konusunda otorite göstermeye çalışan bu tür insanlardan bu okullar temizlenirse, biliniz ki, laik kesimin gerek Kur-an kurslarına ve gerekse İmam Hatip okullarına bakışı açısı tamamen değişecektir.
 
REMZİ ERBAŞ
Yayın Tarihi : 13 Mart 2004 Cumartesi 14:46:22
Güncelleme :29 Aralık 2004 Çarşamba 17:11:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
saat siz IP: 195.175.37.xxx Tarih : 5.03.2005 19:48:59
tamamen önyargılarla yazılmış yazınızdan dolayı tebrik ediyorum... "bu yolla zengin olan insanlar" sözünüz bir iddiadır ve ispatlanması gerekir... buralar için para toplayan insanları çıkarcı ve cahil diye nitelemişsiniz... unutmayınki bu ülkede kanunlar var ve bu insanlar eğer yanlış bişey yapıyorlarsa hesap sorulur... eğer kanunlara aykırı bir iş varsa amenna.. yoksa diğer liselerde toplasın.. ayrıca bir okul için para toplanmasına karşı çıkan insan türkiyenin eğitim gerçeğinden uzaktır.. bunu söylerken öğretmen olduğumu belirteyim.. okullarımızın hepsinin paraya ihtiyacı var yine imamhatip liseleri yerine ilahiyatlar açılsın mealinde sözleriniz var... imamhatiplerde devletin müfredatına göre eğitim veren okullardır... not: ne imamhatiplerde okudum... ne buralara para topladım ne de bağışta bulundum... ama gerçekten eğitimli dindar insanlara ihtiyacımız var toplum olarak... not2: bu siteye ilk kez rastladım ve aksaraylı olduğum için sayfaya baktım böyle baştan sona ön yargı ve mesnedi olmayan sözlere sahip bir yazının yayınlanmasına izin verdikleri ve sizi ilimin editörü yaptıkları için site yönetimini kınıyorum... ve yorumumu olduğu gibi yayınlamalarını talep ediyorum.. saygılarımla