3
Mayıs
2024
Cuma
AKSARAY

Kar timinden kurtarma operasyonu

Aksaray'da etkili olan kar yağışının ardından kapanan köy yollarını açmak için çalışan İl Özel İdaresi'ne bağlı kar timleri merkeze bağlı bir köyden gelen, "Acil diyaliz hastası var" ihbarının ardından harekete geçti.

Kapalı köy yolunu açan ekipler diyaliz hastasının 3 kilometre yakında bulunan başka bir köye nakledildikten sonra hastaneye kaldırıldığını öğrenince geri döndü.

Etkili olan kar yağışının ardından kapanan köy yollarını açmak için 2 gündür gece gündüz demeden 8 greyder ile çalışmalarını sürdüren İl Özel İdaresi'ne bağlı kar timleri sabah saatlerinde Aksaray merkeze bağlı 25 kilometre uzaklıktaki Sağırkaraca köyünden gelen, "Acil diyaliz hastası var. Yol kapalı olduğu için hastaneye götüremiyoruz" ihbarının ardından diyaliz hastası 45 yaşındaki Besime Car'a ulaşmak için 2 greyderle harekete geçti. Köy yolunu hızla açan ekipler, yaklaşık 2 saat sonra köye ulaştı.

Ekipler köye ulaştığında hastanın köylülerin de yardımıyla 3 kilometre uzaklıktaki Yağan köyüne zincir takılan bir araçla götürüldüğü, oradan da Yağan köyünün yolu gece kar timleri tarafından açıldığı için Aksaray'a özel bir hastaneye kaldırıldığı anlaşıldı. Kar timlerini evinin önünde karşılayan diyaliz hastası Besime Car'ın eşi İsmet Car, "Hastanın hemen hastaneye kaldırılması gerekiyordu. Onun için bir araca zincir takıp Yağan köyüne götürdük. Oranın yolu açılmış olduğu için oradan hastaneye kaldırıldı" dedi.

Her yıl karla mücadele döneminde kar yağışının ardından, "Acil hasta var" ihbarı aldıklarını belirten İl Özel İdaresi kar timi çalışanlarından Muammer Öztürk, "Ben 21 yıldır greyder şoförü olarak çalışıyorum. Sağırkaraca köyünde geçen yıl da aynı hastayı kurtararak hastaneye ulaştırılmasını sağlamıştık. Ancak gerçek ihbarların yanı sıra çok sayıda asılsız ihbarlarla da karşılaşıyoruz. Her yıl kış aylarında 35-40 acil hasta var ihbarı gelir. Ancak bunların sadece 5-6 tanesi gerçek hasta çıkar. Diğerleri genellikle köylülerin kapanan yolların hızla açılmasını sağlamak için kullandıkları bir yol haline gelmiş durumda. Biz 8 greyder, 4 ekiple karla mücadele ediyoruz. İhbar geldiği zaman, ekip yaptığı planlamayı bırakıp hastanın yardımına koşuyor. Ancak ihbar gelen bir çok köye gidiyor ve hasta nerede diyoruz ve kimseden ses çıkmıyor. Bazıları da 'hasta yok' diyorlar. Biz asılsız ihbar gelen yere ulaşmaya çalıştığımız sırada gerçek bir vaka varsa ve biz gecikirsek bunun büyük bir vebali olur. Onun için köylerdeki vatandaşlarımızın sabırlı olmasını istiyoruz. Çünkü ekiplerimiz en geç iki gün içinde tüm yolları ulaşıma açmış oluyor" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2008 Çarşamba 15:19:37
Güncelleme :31 Aralık 2008 Çarşamba 15:24:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?