3
Mayıs
2024
Cuma
AKSARAY

Korkutan kuyu kapatılacak

Aksaray'da, karbondioksitli su çıkaran kuyunun kapatılacağı bildirildi.

Aksaray merkeze bağlı Kutlu beldesinde, yaklaşık 12 yıl önce 200 metre derinlikte açılan ancak su çıkmadığı için kullanılmayan sondaj kuyusundan 5 gündür 50 metre yüksekliğe ulaşan karbondioksitli su fışkırması üzerine, Aksaray Valisi Orhan Alimoğlu, AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdür Yardımcıları Hayrullah Dağıstan ile Abdülkerim Yörükoğlu, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdür Yardımcısı Murat Altıparmak ile görevliler incelemede bulundu.

Kuyudaki basıncın günün belli saatlerinde düştüğünü ve tehlike arz etmediğini belirten MTA Genel Müdür Yardımcıları Hayrullah Dağıstan, gaz basıncının her geçen gün düştüğü kuyunun operasyonla kapatılacağını söyledi. Dağıstan, "Yoğun gaz içeren kuruyular da ilk harekete geçtiği zaman gaz basıncı yüksek olduğundan bir müddet sürekli akış olur. Daha sonra gaz basıncı düşmesine bağlı olarak üzerindeki su kütlesini atamayacak hale geldiğinden susar, gaz basıncı arttığında o su kütlesini atar ve gayzeri denir. Kesikli atmaya başlar ve bundan sonra basınç düşer. Bundan sonra normale dönerek beklide akış sürekli kesilecek şekilde uzun süreli akmamaya başlar. Şu anda gördüğünüz gibi kuyu öldürülebilecek, operasyon yapılabilecek düzeyde. Teknik arkadaşlarımız kuyuyu öldürme ile ilgili çalışmalarını yapacak. Şu anda tehlike arz edecek bir durum söz konusu değil" dedi.

TPAO Genel Müdür Yardımcısı Murat Altıparmak ise tehlikeli bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Altıparmak, "Gördüğümüz kadarıyla çok tehlikeli bir durum yok ancak, bu tür şeylerde yerin altına 300 - 500 metre kuyu kazıp onu o halde bırakmak gerçekten çok tehlikeli bir durum. Aklına esen herkesin gidip bir yerde kuyu kazamaması gerekir. Nerde nasıl kuyu açılacak, hangi makineler kullanılacak ve kazdıktan sonra bırakıp gidecekse bu şekilde boş bırakılıp gidilmemesi gerekir" diye konuştu.

İnceleme sırasında suyun kısa bir süre tamamen kesildiğini belirten AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, yetkililerin söylediği gibi kuyuya çimento basarak kuyuyu bir an önce körleştirmek gerektiğini belirtti.
 

iha
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2009 Pazar 22:41:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?