2
Mayıs
2024
Perşembe
AKSARAY

Kuraklık ve ayçiçeği üretimi

Türkiye'nin birçok bölgesinde etkili olan ve tarımda ciddi rekolte kaybına yol açan kuraklığın Aksaray'da ayçiçeği üretimini olumsuz etkilemediği bildirildi.

Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Muharrem Düzel, hububat ve pancar üretiminde önde olan Aksaray'ın özellikle kuruyemişlik ayçiçeğinde yüksek kalitesiyle yakından tanındığını söyledi. Gelen talebin yüksek olması dolayısıyla her yıl üretimin giderek arttığını ifade eden Düzel, "2005 yılında 6 bin ton olan üretim, geçen yıl 8 bin tona, bu yıl da kuraklığa rağmen 12 bin tona çıktı" diye konuştu.

Trakya'daki kuraklık Aksaraylı çiftçilere yaradı

Trakya'da yaşanan kuraklık, Aksaray ayçiçeğinin pazar payının artırdı. Aksaray'da üretilen yağlık ayçiçeğinin, yüzde 42'lik yağ oranı ile yağ fabrikalarından büyük talep gördü.



Aksaraylı üreticiler, piyasadakine göre kiloda 25-30 YKr daha fazla kârla ürününü sattı. Sezon başında 44 YKr'den açılan kilo fiyatı 86 YKr'den kapandı. Aksaraylı çiftçiler bu yıl hasat ettikleri 9 bin ton ürünün tamamını sattı.

Aksaray Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Muharrem Düzel, hububat, pancar ve yemlik bitkilerin üretimiyle bilinen Aksaray'da son yıllarda ayçiçeği üretiminin öne çıkmaya başladığını söyledi. Pancara alternatif ürün olarak tercih edilen ayçiçeğinin son yıllarda üreticinin yüzünü güldürdüğünü vurgulayan Muharrem Düzel, özellikle bu yıl Trakya'da yaşanan kuraklık nedeniyle Aksaray'daki yağlık ayçiçeğinin büyük talep gördüğünü kaydetti. Geçen yıl 6 bin ton olan üretimlerinin bu yıl yüzde 50'lik artışla 9 bin tona çıktığını ifade eden Düzel, "Bu yıl yağ fabrikaları ürün almaya başladıktan sonra, Aksaray'ın ayçiçeğinin yüksek kalitede olduğu anlaşıldı. Normalde en iyi ayçiçeğinde yüzde 35-36 oranında yağ bulunurken, bizim ürettiklerimizin yüzde 42 yağ oranına sahip olduğu ortaya çıktı. Yani Aksaray, Türkiye'nin en yağlı ve kaliteli ayçekirdeğini üretiyor. Bu ortaya çıktıktan sonra yağ fabrikaları bizden yoğun şekilde ürün talep etti. Bu yıl kuraklığa rağmen 9 bin ton üretimimiz oldu. Çiftçi, elinde bir kilo ürün bile kalmadan hepsini sattı" şeklinde konuştu.

Trakya'daki kuraklığın da etkisiyle ayçiçeğinde bu yıl iyi bir pazar oluştuğunu dile getiren Muharrem Düzel, "Pazarın oluşmasında bizim kalitemiz çok önemli. Çiftçi, piyasadakine göre kiloda 25-30 YKr daha fazla kârla ürününü sattı. 44 YKr'den açılan ayçiçeği kilo fiyatı 86 YKr'den kapandı. Aksaraylı ayçiçeği üreticisi bu yıl çok mutlu" diye konuştu.

Düzel, ürünlerinin kalitesinin Türkiye'deki yağ fabrikalarınca artık yakından bilindiğini, bu yüzden gelecek yıllarda çiftçilerin ellerinde ürün kalacağı yolunda bir endişe taşımadıklarını aktardı. Bu endişenin ortadan kalkmasının ayçiçeği üretimine olumlu yansıyacağını belirten Düzel, "Önümüzdeki yıl yağlık ayçiçeği üretiminin 20 bin tona yaklaşmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

zaman
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2007 Pazartesi 12:58:03
Güncelleme :19 Kasım 2007 Pazartesi 13:19:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?