4
Mayıs
2024
Cumartesi
AKSARAY

Olay kuyu kapatıldı!

Aksaray'da, karbondioksitli su çıkaran kuyu, basıncın düşmesi üzerine betonlanarak kapatıldı.

Aksaray merkeze bağlı Kutlu Kasabası'nda bir tarlada bulunan ve 12 yıldır kullanılmadığı öğrenilen sondaj kuyusundan 6 gün önce büyük bir basınçla karbondioksit gazlı su çıkmaya başlamıştı.

50-60 metre yüksekliğe ulaşan suyun fışkırmasına neden olan basıncın düşmesi üzerine bugün kuyu betonlanarak kapatıldı. Artezyenden 3 bin 500 ton kum çıktığı öğrenilirken kuyunun kapatılması için 10 metreküp beton enjekte edildi.

Çalışmaları yerinde inceleyen İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yusuf İnceer, "20 Temmuz tarihinde eski bir sondaj kuyusunda başlayan gaz çıkışı bu gün itibariyle son buldu. Sayın Valimizin talimatıyla MTA ve diğer kurumları konuyla ilgili bilgilendirmiştik. Dünde burada incelemeler yapıldı. Zaten zaman zaman duran basınçlı gaz çıkışı dün akşam saatleri itibariyle son buldu. Kuyuda tekrar gaz patlaması olabileceğini düşünerek kuyuya 5 metreküp şerbet beton enjekte etmeye karar verildi. Daha sonra burada bunun yeterli olmayacağını uzman arkadaşlar ifade edince 5 metreküp daha enjekte yapacağız. Sonra ölçümler yapılacak betonun 60 metre derinliğe kadar inerek yeraltında açılan gözenekleri kapatmasını bekliyoruz" dedi.

6 gündür gaz ve suyla yer yüzeyine çıkan kum ve taş parçaları ise tarlanın 3 dekarlık kısmını kaplamış durumda. Yeraltından çıkan kum ve taşın yoğunluğunu hesaplayan uzmanlar 6 günde gaz patlamasıyla birlikte 3 bin 500 ton kumun yüzeye çıktığını ifade etti. Bölgeye çıkan kum tarlayla karıştırılacak.
 

İHA
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2009 Pazartesi 21:15:10
Güncelleme :27 Temmuz 2009 Pazartesi 21:17:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?