30
Nisan
2024
Salı
AKSARAY

Şeker fabrikası müjdesi

MB Şeker Nişasta Sanayi Ticaret A.Ş Aksaray’a 80 milyon dolarlık yatırım yaparak şeker fabrikası kuruyor.

5084 sayılı Yatırım ve Teşvik kanundan yararlanan MB Şeker Nişasta Sanayi Ticaret A.Ş, Aksaray-Konya Karayolu üzerinde 2 bin 200 dönüm arazi üzerine günde 8 bin ton pancar işleme kapasiteli Şeker Fabrikası kurmak için çalışmalara başladı. Yıllık 700-750 bin ton pancar işleyeceği açıklanan şeker fabrikasının 2005 kasım ayı içinde tamamlanarak deneme üretimi yapacağı açıklandı.

Şeker Fabrikası inşaat alanında inceleme yapan Aksaray Valisi Hüseyin Avni Coş ve AKP Aksaray Milletvekili Ahmet Yaşar, Şeker Fabrikası Proje Müdürü Ali Yükselci’den bilgi aldı. İnşaatın 8 ay içinde tamamlanacağını söyleyen proje Müdürü Ali Yükselci, "Şuanda çalışmalarımız son hızla devam ediyor. Fabrikamızda en son teknolojik makineler kullanılacak ve 8 ay gibi kısa bir zamanda tamamlanarak üretim yapmaya hazır hale gelecek. Kasım ayı içinde deneme üretimi yapmaya başlayacağız. Tam kapasite ile üretim ise 2006 yılının eylül ayında olacak" dedi.

Yapılan fabrikanın Türkiye’de şahsa ait ilk özel şeker fabrikası olacağını ifade eden Yükselci, "Özel Şeker fabrikaları var ancak şahsa ait özel bir fabrika bulunmuyor. Genellikle özel şeker fabrikaları birliklere ait fabrikalar, ancak buraya yapılan fabrika şahsa ait Türkiye’nin ilk özel şeker fabrikası olma özelliğini taşıyor. 80 milyon dolar yatırımla tamamlanması hesaplanan fabrikada en ucuz maliyetle kaliteli şeker üretmek amaçlanıyor" diye konuştu.

2 bin 200 dönüm arazi üzerinde 53 bin 160 metrekare kapalı alanı olacak olan Şeker Fabrikasında 500 kişinin çalışacağını açıklayan Şeker Fabrikası Proje Müdürü Ali Yükselci, "53 bin 160 metrekare kapalı alanı olacak olan fabrikamızda yıllık yaklaşık olarak 700 ila 750 bin ton pancar işlenecek fabrikada ise 500 işçi çalışacak. Ayrıca fabrikaya pancar getiren çiftçilerin bekleyeceği ve dinlenecekleri alanlarda fabrika içinde yapılarak üreticilerinde rahat etmesini sağlayacağız. Bölge pancar üretimine elverişli ve toprakları verimli, işlenecek pancarın tamamının bölgeden temin edilmesi amaçlanıyor" şeklinde konuştu.

İnşaatı devam eden şeker fabrikasının tamamlanarak üretime geçmesiyle birlikte bölgede pancar üretiminin de artacağını belirten Aksaray Valisi Hüseyin Avni Coş, "Çiftçilerimiz yapılan fabrikanın tamamlanmasıyla birlikte, fabrika ile sözleşme imzalayarak üretimlerini arttıracak. Üretimin artmasıyla birlikte Aksaray tarımı da gelişecek" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2005 Pazar 11:36:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kenan toka IP: 85.107.223.xxx Tarih : 2.06.2006 11:46:45
selamınaleykum.milletim adına yeni kurulan şeker fabrikamız hayırlı uğurlu olması dileğiyle başarılarınızın devamını dilerim..adapazarı şeker fabrikası eski geç ici işçileri..bizlerinde yapabileceği bir yardım olursa elimizden geleni en iyi şekilde yapacağımızın bilinmesini isterim..saygılar sunarım!!!!