3
Mayıs
2024
Cuma
AKSARAY

Sempozyumdan hoşgörü çağrısı

Aksaray Üniversitesi tarafından organize edilen "Her Yönüyle Yunus Emre" konulu 1. uluslararası sempozyumda sevgi ve hoşgörü çağrısı yapıldı.

Aksaray Üniversitesi önderliğinde hazırlanan uluslararası sempozyuma 61 ülkeden bilim adamları katıldı. Aksaray Kültür Sitesi'nde düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasını yapan Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Sağlam, “Aksaray Üniversitesi olarak bizim 'Yunus Emre Aksaraylıdır' ön yargımız yoktur. Ancak, yüzyıllardır Yunus Emre türbesi etrafında oluşan kültürü anlamaya çalışmak ve bu konuda araştırma yapmak bizim bilimsel sorumluluğumuzdur” dedi.
Daha sonra konuşan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selahattin Salman, “Yunus Emre denildiğinde akla ilk gelen sevgi ve hoşgörüdür. UNESCO'nun 1991 yılını Yunus Emre Sevgi Yılı ilan etmesinin temelinde Yunus'un yüzyıllar ötesinden yankılanarak gelen sevgi sesi vardır. Sadece Yunus'tan değil, Hacı Bektaş-ı Veli'den, Mevlana'dan, Şeyh Edebali'den, Ahi Evranı Veli'den ve bir çok bilge kişiden miras aldığımız bilgi ve hoşgörü kavramlarının aynı anlayışla bugünün insanına anlatılması ve geleceğin insanına taşınması konusunda düzenlediğimiz sempozyum çok önemlidir” şeklinde konuştu.

Yunus sevgisine dünyanın ihtiyacı olduğunu belirten AK Parti MKYK Üyesi Ahmet Yaşar da, “Yunus Emre'nin ismi sevgi, hoşgörü ve saygıyla anılır. Bugün eğer dünyada Yunus sevgisi olsaydı, savaşlar olmazdı. Yunus Emre ne diyor, 'Yaratılanı Yaratandan ötürü severim.' Bu söz din, dil, ırk, renk, yapılmak istenen her ayrımı ortadan kaldırmıyor mu? Mevlana'nın 'Ne olursan ol yine gel' sözü ne güzel. Bu anlayış bugün Dünya'da olsa ne terör eylemleri olurdu, ne de Dağlıca'nın ardından Aktütün'de yaşanan terör olayları olurdu. Onun için Yunus sevgisinin dünyaya hakim olması için çalışmalıyız” şeklinde ifade etti.

Aksaray Valisi Sebati Buyuran ise konuşmasında, “Dünya'da Yunus Emre sevgi ve hoşgörüsüne ihtiyaç bulunuyor. Savaşlar, ayrılıklar, terör olayları Yunus Emre sevgisi ile çözümlenebilir. Her daim sevgi ve hoşgörü aşılayan Yunus Emre'yi tüm nesillerimize anlatmalı, öğretmeliyiz. Onun fikirlerini dünyaya taşımalıyız” dedi.
Konuşmaların ardından oturum başkanı Prof. Dr. Umay Günay, Prof Dr. Semih Tezcan, Yunus Emre'nin adı üzerine konusunda konuşurken, Prof. Dr. Edit Tasnare, Macaristan'daki Yunus Emre konulu sempozyum verdi.

iha
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 13:39:27
Güncelleme :9 Ekim 2008 Perşembe 13:42:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?