8
Mayıs
2024
Çarşamba
AKSARAY

Takı geleneği tarih oluyor

Aksaray'da kuyumculuk yapan Faruk Sert, altın fiyatlarının artmasından sonra alım gücü azalan vatandaşların, düğünlerde altın takma geleneğini bırakmaya başladığını belirtti.

Gelin ve damada yeni hayatlarına maddi olarak yardımcı olmak amaçlı takılan altın, artık para ve hediyeye dönüştü. Gelin ve damadın yakınları artık, fiyatının sürekli artması nedeniyle altın yerine genellikle parayı tercih etmeye başlıyor. Altın fiyatlarının geçmiş yıllara oranla ciddi anlamda yükseldiğini belirten kuyumcu Faruk Sert, “Altın fiyatları geçmiş yıllara oranla çok yükseldi. Hatta 4-5 yıl öncesine göre altın fiyatları tam 3 kat arttı diyebilirim. Bu da insanların altına yönelik alışveriş yapmasını engelledi. İnsanların alım gücünü düşürdü. Buda bizim satışlarımızı doğrudan etkiledi” dedi.

Düğünlere altın götürmenin 3’te 1 oranında düştüğünü belirten Kuyumcu Faruk Sert, “Artık düğüne gidenler para ya da el hediyesi gibi şeylerle geçiştirmeye çalışıyorlar” diye konuştu. Nüfusunun yüzde 50’si yurtdışında yaşayan Aksaray’da her yıl yaşanan gurbetçi hareketliliği ise son yıllarda ciddi oranda düştü. Geçmiş yıllarda gurbetçinin gelmesi ile adeta bayram eden Aksaraylı esnaflar, şimdi gurbetçilerden umduğunu bulamıyor. Esnaflar bunun nedenini ise Avrupa ülkelerinin Mark’tan Euro’ya geçmesi olarak açıklıyor. Kuyumcu Sert, “Tamamen bitti diyemeyiz elbette. Piyasaya etkileri kısmen oluyor ama gurbetçinin 5-10 yıl önceki ekonomik gücüyle kıyaslarsak onların ekonomik gücüde çok düştü. Avrupa ülkelerinin Euro’ya dönüşü gurbetçilerin kapasitelerini düşürdü. Örneğin bir Almanya Mark kullanırken, 10 Mark’a aldığı bir ihtiyacını Euro’ya dönüşte 10 Euro’ya almak zorunda kaldı. Bu da iki katı demektir. Maaşları da bu oranda artmayınca güçleri düştü. Bu da aynen Türkiye’ye ve bizlere, ticarete yansıdı” şeklinde konuştu.

Altın almak için kuyumculara gelen vatandaşlar ise elleri boş dönüyor. Bugün 170 TL’ye yaklaşan bir çeyrek altını alamadıklarını belirten vatandaşlar, “Altın fiyatları çok yükseldi. Bu nedenle artık düğünlerde altın takamıyoruz. Para veya hediyelerle düğünü geçiştiriyoruz” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2012 Perşembe 11:21:43
Güncelleme :30 Ağustos 2012 Perşembe 11:23:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?