30
Nisan
2024
Salı
AKSARAY

Tarihi eserlere rekor ödenek

Vakıflar Genel Müdürlüğü Aksaray’da bulunan 14 tarihi eserin restore edilmesi için 3.5 trilyon lira ödenek ayırdı. Böylece, Aksaray'daki tarihi eserler, aslına uygun olarak restore edilecek.

Vakıflar Konya Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon ve sağlamlaştırma çalışması yapılan Aksaray Ulu Cami’de incelemeler yapan Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tanyolaç, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Aksaray’da bulunan 14 tarihi eserin restore edilmesi için 3.5 trilyon lira ödenek ayırıldığını açıkladı. Aksaray Valisi Hüseyin Avni Coş ve Vakıflar Konya Bölge Müdürü İbrahim Genç ile birlikte restorasyon çalışması devam eden Ulu Cami’yi gezen Tanyolaç, Ulu Cami’nin zemininde meydana gelen kaymanın yapılan çalışmalarla artık engellendiğini ifade etti.

Aksaray’da birinci hedeflerinin Ulu Cami olduğunu belirten Tanyolaç, "Yapılan güçlendirme çalışmaları ile Ulu Cami sağlama alındı. İç ve dış duvarlarda oluşan çatlakların onarımı yapılarak cami yakın zamanda ibadete açılacak. Cami içine tarihi yapıya uygun halılar da Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından alınacak. Cami içinde yapılacak çalışmaların ardından cami çevresinde çalışmalara başlayacağız. Zamanla 3 metre yükseltilen kot farkını eski seviyesine çekip, sonradan açılan yan kapıyı da kapatarak eski orijinal kapısını tekrar açacağız. Ayrıca caminin tavan arası da açılarak temizlenip yeniden düzenlenecek" dedi.

Ulu Cami’de yapılan çalışmaları yakından takip ettiklerini ifade eden Aksaray Valisi Hüseyin Avni Coş ise "Ecdat yadigarı Ulu Cami’nin yanında bakım onarım ve restorasyonu gerekli diğer eserler için de gerekli proje çalışmaları yapıldı. El birliği içinde bu eserlerin de sorunları çözüme kavuşturulacaktır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2005 Cuma 15:45:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
serap akgün IP: 81.213.154.xxx Tarih : 23.02.2009 10:38:56

emegi geçen herkeze teşekkürler