30
Nisan
2024
Salı
AKSARAY

Teşvikli Biodizel üretimi başladı

Aks-En A.Ş, Teşvik Yasası Kapsamında Bulunan, Aksaray’a Biodizel Üretimi İçin 1 Milyon Dolarlık Yatırım Yaptı.

Deneme üretimleri yapan firma, günde 40 tonla başlayacağı biodizel üretim kapasitesini yeni yapacağı fabrika ile 60 tona çıkarmayı hedefliyor. Firma, hammadde ihtiyacının karşılanması amacıyla Orta Anadolu’da 50 bin dekarlık Kanola ekiminin yapılması için kamu ve özel sektörle görüşüyor

Aks-En A.Ş, Teşvik Yasası kapsamında bulunan Aksaray’a biodizel üretimi için 1 milyon dolarlık yatırım yaptı. Firma deneme üretimlerinden olumlu sonuç aldı.

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tosun, alternatif tarım ürünleri ve alternatif enerji kaynaklarının kullanımının Avrupa’dan sonra Türkiye’de de yaygınlaştığını bitkisel, çevreci yakıtların ön plana çıktığını ifade etti.

AB ülkelerinde 2020 yılında biodizelin yakıtlara yüzde 20 oranında zorunlu olarak katılacağını belirten Tosun, biodizelin çevreci yakıt olmasının yanı sıra diğer petrol ürünlerine göre motora zarar vermediğini, filtrelerin uzun ömürlü olduğunu bildirdi.

Tosun, şirketin ortaklarından Vehbi Koç’un da kendisi gibi Aksaraylı olduğunu, yıllardır memleketlerine bir yatırım yapmayı planladıklarını ifade ederek, ’’Biodizel yakıtların üretimine ülke genelinde ağırlık verilmeye başlandı. Bu nedenle nüfusunun önemli kısmının geçimini tarımdan sağladığı Aksaray’a biodizel üretimiyle ilgili yatırım yapmaya karar verdik. Yaklaşık 1 yıllık araştırmalarının ardından kente biodizel fabrikasını kurduk’’ dedi.

Fabrikanın tamamen teşvik yasası kapsamında kurulduğunu vurgulayan Tosun, şunları kaydetti:’’Kanola bitkisinin yetiştirilmesi için Aksaray’ın iklim, toprak yapısını araştırdık ve olumlu sonuç aldık. Deneme üretimlerimiz de başarıyla sonuçlandı. Günde 40 tonluk üretim kapasitesine sahip fabrikada gerçek üretime, hasat dönemiyle birlikte geçmeyi planlıyoruz. Tek sorunumuz hammade ihtiyacının karşılanması. Çünkü bölge çiftçisi kanolayı çok fazla tanımıyor. Öncelikle yıllık ihtiyacımızın karşılanması için 50 bin dekarda kanola üretimi yapılması gerekiyor.’’
Kanolanın biodizel üretimi açısından kaliteli bitki olmasının yanı sıra tarlalara nadasa bırakma işlemi yapılmadan ekilebildiğini belirten Tosun, kanolanın hasattan bir yıl sonra ekilen buğdayın verimini de artırdığını bildirdi.

Üretimin geliştirilmesi için kamu ve özel sektörle görüşmelerinin sürdüğünü bölgede kanola üretiminin yaygınlaştırılmasına çalıştıklarını ifade eden Tosun, ’’Aksaray’a yeni fabrikamız yapılıyor. 10 bin metrekare alan üzerine yapılacak yeni fabrikamızla günlük kapasitemiz 60 ton alacak. Aksaray’ı ülkenin biodizel üretim merkezlerinden yapmayı planlıyoruz. Fabrikada 30 kişi istihdam edeceğiz’’ diye konuştu.

Tosun, tohum, gübre ve alım garantisi vererek buğday, arpa ve pancardan daha avantajlı olan kanola ekimini destekleyeceklerini, çiftçiye kanolayı sevdireceklerini sözlerine ekledi.

Aksaray
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2005 Salı 22:56:00
Güncelleme :5 Temmuz 2005 Salı 13:39:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?