3
Mayıs
2024
Cuma
AKSARAY

Tuz Gölü leyleklerin akınına uğradı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Aksaray Şube Müdürü Necati Gökçe, Tuz Gölü çevresindeki sulak alanlar ile tarım alanlarında yüzlerce leyleğin bir arada görüldüğünü söyledi.

Necati Gökçe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tuz Gölü Havzası'nın kuş varlığı yönünden Türkiye'nin en zengin havzalarından biri olduğunu, bölgedeki sulak alanların göçmen kuşlar için önemli bir kışlama alanı olduğunu belirtti.

''Flamingo, kılıçgaga, angut ve benzeri kuşların yanı sıra, turnalar, yaban kazları ve yaban ördekleri için Tuz Gölü ve çevresi, insanlardan uzak önemli bir yaşam alanıdır'' diyen Gökçe, bu kuşların, göl çevresindeki su birikintilerinde, meralarda ve ekili alanlardan beslendiğini dile getirdi.

Tuz Gölü Havzası'nın göçmen kuşlardan leylekler için en önemli yaşam ve üreme alanlarından biri haline geldiğini belirten Gökçe, şunları kaydetti:

''Türkiye, leylekler için önemli bir göç güzergahında yer almakta ve her yıl ilkbahar mevsiminde gelip, sonbahar mevsiminde ülkemizden ayrılmaktadırlar. Göçmen kuşlar genelde insanlardan uzak göllere ve su birikintilerine akın ederken, leylekler ise az sulak alanlar ile tarım sahalarını yaşam alanı olarak seçmektedir. Tuz Gölü Havzası da leylekler için Türkiye'deki en önemli yaşam ve üreme alanı haline geldi. Son günlerde Tuz Gölü çevresindeki sulak alanlarda ve tarım alanlarında yüzlerce leylek bir arada görülüyor.''

Leyleklerin halk tarafından da benimsediği için insanlara yakın olduğunu ifade eden Gökçe, ''Leylekler beslenmek, su ihtiyacı ve yuvalarını yapmak için insanlara yaklaşıyor. Halk arasında da leylekler 'hacı' olarak benimsendiği için her zaman korunan ve sahip çıkılan bir göçmen kuştur. Leylekler yuva yapmak için de bozkırın ortasındaki elektrik direkleri yerine evlerin avlusu içindeki direkleri seçmektedir'' diye konuştu.

Türkiye'de leyleklerin yaşam alanlarının azaldığına da dikkati çeken Gökçe, sulak alanların azalması, zirai ilaçların kontrolsüz ve bilinçsiz kullanılması ile yüksek gerilim hatlarının leylekler için büyük tehlike oluşturduğunu sözlerine ekledi.

AA
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2008 Salı 12:07:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Op.Dr.Sami ÖNER IP: 85.96.54.xxx Tarih : 8.05.2008 18:31:53

Hoş geldiler.