3
Mayıs
2024
Cuma
AKSARAY

Tuz Gölü'nü kampüs kurtaracak

Aksaray Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatim Elhatip, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Tuz Gölü'nün kurtarılması için alternatif su kaynakları ile beslenmesi gerektiğini belirtti.

Hazırladıkları bir proje ile bu konuda çalışma yaptıklarını belirten Elhatip, Aksaray Üniversitesi kampus alanındaki tuzlu suyun Tuz Gölü'nün kurtarılması için bir umut olabileceğini söyledi.

Tuz Gölü'nde meydana gelen yaklaşık yüzde 40 oranındaki hacimsel küçülmenin doğal bir sonuç olduğunu dile getiren Elhatip, "İster küresel ısınma olsun, ister suyun bilinçsizce kullanımı olsun su kaynakları azalıyor. Tuz Gölü de yok olan değerlerlerden birisidir. Tuz Gölü'ndeki suyun nicelik yönüyle azalmasının nedenlerinden birisi küresel ısınmadır, ancak bunun yanında gölü besleyen su kaynaklarının azalması da bu hacimsel küçülmede etkilidir. Bu doğrultuda hazırladığımız proje ile Tuz Gölü gibi bir değerin yok olmasını önleyebiliriz. Bizim bu konudaki yaklaşımımız alternatif su kaynakları belirlenerek, bu suyun Tuz Gölü'ne aktarılmasıdır" şeklinde konuştu.

Kampus alanında yapılan altyapı çalışmalarında saniyede 300 litre akan suya ulaştıklarını ve bu suyun tuzlu su olduğunu kaydeden Elhatip, şöyle dedi:

"Buradaki tuzlu su sadece bir ön arıtmadan geçirilerek, kapalı bir sistemle Tuz Gölü'ne aktarılabilir. Böylece kurumlar arasında iyi bir planlama, koordinasyon sağlanır. Düzenli bir veri tabanı oluşturulursa alternatif su kaynağı ile Tuz Gölü'nün su ihtiyacı karşılanabilir. Ayrıca, Tuz Gölü için alternatif su kaynağı sadece kampus alanında değil, başka yerlerde de olabilir. Biz şu ana kadar kampus alanı ile birlikte iki tane alternatif su kaynağı tespit ettik. Yapılacak olan araştırmalarla daha başka alternatif su kaynakları da bulunabilir."

CHA
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2008 Perşembe 13:28:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?