4
Mayıs
2024
Cumartesi
AKSARAY

Tuzlusu kaderine terkedildi

Aksaray'da şifalı termal kaynağa sahip Tuzlusu bölgesine yapılan tesisler, ilgisizlik nedeniyle 20 yıl önce kaderine terk edildi.

Hastalıklarına çare arayanlar ise yıkılmaya yüz tutan tesislere gelmeye devam ediyor.

Aksaray'da 1980'li yıllarda yapılan bir sondaj çalışmasında çıkan termal kaynağın şifalı olduğu anlaşılınca çevre illerden ve Aksaray'dan bölgeye vatandaşlar gelmeye başladı.

Bölgeye önce havuzlar yapıldı, ardından 1984 yılında Aksaray Belediyesi suyu termal turizmde değerlendirmek için pansiyon tarzında tesisler inşa etti. Ancak tesis ilgiden uzak kalınca 20 yıl önce kaderine terk edildi. Yıllardır kullanılmaması nedeniyle havuz ve tesisler tahrip edilmiş olmasına rağmen termal su ilgi çekmeye devam ediyor. Suyun sıcaklığı 25-30 derece arasında değiştiği için soğuk havalarda da etkilenmeden suya girilebiliyor. Özellikle cilt rahatsızlığı olanların uğrak noktası haline gelen bölgede havuza girenler şifa arıyor. Cilt hastalığı bulunan ve havuza giren Refik Olgun, "Vücudumun çeşitli yerlerinde cilt rahatsızlığına bağlı yaralar oluşuyor. Buraya daha önce geldim ve geçmişti, şimdi tekrarlayınca yine geldim. Günde bir saat girip tekrar evime dönüyorum. Bu bölgenin değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbı Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı'nın incelediği suyun mineraller ve gazlar açısından oldukça zengin olduğu ortaya çıktı. Sudan içme, banyo ve inhalasyon uygulaması olmak üzere üç şekilde yararlanılabilecek. Suyun damar yetersizlikleri, kalp yetersizliği, dolaşım bozukluğu, yumuşak doku romatizmaları, kronik bel ağrısı, eklem hastalıkları, mide, hipertansiyon, bağırsak, böbrek, idrar yolu, astım, bronşit, cilt hastalıkları ve üst solunum yolları rahatsızlıkları gibi onlarca hastalığa iyi geldiği yapılan analizlerle belgelenmiş oldu.

Geçtiğimiz ay Tuzlusu tesislerinin olduğu bölümde iki yeni sondaj çalışması yapıldı. Su sıcaklığı ve potansiyeli bakımından bir tesisi kaldırabilecek suyun çıkması durumunda bölgede yeni bir yatırım yapılması da düşünülüyordu. Jeoloji mühendisleri gözetiminde 150 metreye kadar yapılan sondajlardan ilk etapta istenen verimin alınamadığı ancak çalışmaların devam ettiği bildirildi.
Aksaray Belediyesi'nin ise bölgenin verimli ve kullanılabilir bir şekilde değerlendirilmesi için proje hazırlığına girdiği kaydedildi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2009 Cumartesi 13:29:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
erSin Can IP: 88.249.57.xxx Tarih : 8.10.2009 10:46:57

Puhhaaa Bizim uSakLa birLikte yüzüyoduk :D