4
Mayıs
2024
Cumartesi
AKSARAY

Üretici inek değil koyun istiyor

AKSARAY'DA HAYVANCILIĞIN GELİŞİMİ İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Aksaray Yetiştirici ve Üretici Platformu Başkanı Esat Zengin, hayvancılığın çiftçiye kazandıracak şekilde organize edilmesi ve işletmelerin en az 15 hayvandan oluşması gerektiğini söyledi.

Aksaray'da süt hayvancılığının gelişimi için Tarım İl Müdürlüğü, Damızlık Süt Sığırı Yetiştiricileri Birliği, Süt Üreticileri Birliği, Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin bir araya gelerek oluşturduğu Yetiştirici ve Üretici Platformu Aksaray genelinde hayvancılığın gelişimi için çalışmalarını sürdürüyor.

Ortaköy ve Eskil ilçelerinde temaslarda bulunduklarını ve bölge idarecileriyle çeşitli görüşmeler yaptıklarını ifade eden Platform Başkanı Esat Zengin, “İlimizde Sütaş gibi dev bir marka var. Sütaş ile birlikte süt kalitesini arttırmak için çalışmalar yapmalıyız. Vatandaşa 1-2 hayvan vermek çözüm değil. Eğer verilen hayvanları tek bir ahırda toplayıp, ya da en az 15'er hayvanlık ahırlarda toplarsak o zaman yapılan hayvancılık vatandaşa kazandıracak ve vatandaş da hayvanına kazandırdığı için sahip çıkacaktır. 15 hayvanın olduğu her yere biz soğutma tankını da koyacağız. Üretici ürettiği sütü daha iyi fiyata satacak. Hem de 15 hayvanın aynı yerde olması çiftçinin zamanının da kaybolmamasını sağlayabilir. Bu tür projeleri geliştirmeliyiz. İlçelerimizde kaymakamlarımıza bunları önerdik. Eğer sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı ile hayvan dağıtılacaksa koyun dağıtılsın dedik. İki inek parasına çok sayıda koyun alınabileceği için çiftçi açısından daha doğru olacağını düşünüyoruz” dedi.

Vatandaşın hayvancılıktan kazanması için bu sistemin şart olduğunu belirten Zengin, “1-2 inek dağıtıyoruz ama vatandaşa iyilik mi yapıyoruz, kötülük mü bilemiyorum. Şimdi 1-2 hayvan için de aynı meşakkati, 15 hayvan için de aynı meşakkati gösterecek olan vatandaş, yeme para yetiştiremez ise paraya ihtiyacı olursa ilk hayvanını satar. Ama 15 hayvanı olsa ciddi bir süt potansiyeli olacağı, aynı emekle daha çok kazanma şansı olacağı için çiftçi hayvancılığı benimseyip sahip çıkar. O zaman hem kaliteli süt üretimini sağlamış oluruz, hem de süt hayvancılığı gelişir” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2009 Perşembe 10:58:05
Güncelleme :12 Kasım 2009 Perşembe 11:06:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?