7
Mayıs
2024
Salı
AKSARAY

Vadi ziyarete kapatıldı

Aksaray'da, dünyanın en büyük vadileri arasında gösterilen Ihlara Vadisi, kaya düşme tehlikesi nedeniyle ziyarete kapatıldı.

Kaya yıkılması tehdidi yer alan ve geçtiğimiz yıllarda da aynı sorun nedeniyle ziyarete kapatılan Ihlara Vadisi'nde incelemeler yapıldı. Hazırlanan rapor doğrultusunda Ihlara Vadisi ziyarete kapatıldı. Geniş çaplı inceleme sonrası yılda yaklaşık 300 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği vadinin daha güvenli hale getirileceği bildirildi. Geçtiğimiz yılda bir kayanın düştüğü Ihlara Vadisi, yetkilileri tedirgin ederken, her hangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için ziyarete kapatıldığı bildirildi.

Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mustafa Doğan, Ihlara Vadisi'nin ziyarete kapatıldığını belirterek, yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi. Doğan, "Kapadokya bölgesi içerisinde yer alan şehrin en önemli ziyaret alanlarından birisi olan Ihlara Vadisi'nde bakanlığımız koordinasyonunda bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Ihlara Vadisi'nin bir kısmında, turizmin ölü sezonu olan, ziyaretçi oranlarının en az seviyeye düştüğü bu anda turizme kapatıldı.

Bakanlığımız koordinasyonunda 3 tane profesörümüz ve uzmanlardan oluşan bir ekiple Ihlara Vadisi'ndeki tehlike  arz eden kayalarla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra Ihlara Vadisi daha güvenli bir şekilde yerli ve yabancı turistleri ağırlayacak. Bakanlığımız bu konuyla ilgili güzel ve ciddi çalışmalar ortaya koyuyor. Bölgede oluşabilecek herhangi bir anormal durumun önceden önüne geçmek adına turizmin hareketli olmadığı bir dönemde bu çalışmayı gerçekleştirecekler. Bu ay sonunda bölgeye gelecek uzmanlarımızla birlikte bu çalışma nihayete erdirilecek. Bu süre içerisinde de çalışmalar devam ederken kısa süreliğine belli bölgelerin ziyarete kapatılması uygun görüldü. Buna istinaden çalışmalarımızı Ihlara Vadisi'nde sürdürüyoruz. Bu çalışmalar bittikten sonra yılda yaklaşık 300 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Ihlara Vadisi'nin daha işlevsel hale gelmesi ve daha güvenli bir şekilde yerli ve yabancı turistlerimiz tarafından gezilmesi sağlanmış olacak" dedi.

IHLARA VADİSİ

Ihlara Vadisi, tektonik yükselmeler ve Hasan Dağı volkanının püskürmesinin ardından çöküntüye uğrayan alanda ilerleyen Melendiz Çayı'nın binlerce yılık aşındırması sonucu oluştu. Yer yer 120 metreye varan derinliği, 14 kilometrelik uzunluğu ve vadi boyunca sıralanmış kiliseleriyle dikkati çeken Ihlara Vadisi, yeşil bitki örtüsü, kilise ve şapelleriyle doğa, tarih ve sanat olgusunu buluşturuyor. Vadiyi her yıl ortalama 300 bin yerli ve yabancı turist geziyor.

iha
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2012 Cuma 13:58:31
Güncelleme :28 Ocak 2012 Cumartesi 18:07:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?